Szja

Hétfőig lehet választani az egyszerűsített adóbevallást

Hétfőig - február 15-ig - kérhetik az adóhatóság közreműködését személyi jövedelemadó (szja) bevallásuk elkészítéséhez azok, akik nem éltek (vagy élhettek) a bevallási nyilatkozat választásának lehetőségével, ám szeretnék megspórolni az adóbevallásra fordítandó időt.

2016.02.13 10:57MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is elkészíti az szja-bevallási ajánlatot azoknak, akik ezt nyilatkozatban kérik. Az egyszerűsített bevallás lényege, hogy az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti a bevallási ajánlatot, amelynek tartalmát május 2-ig közli az adózókkal. Ha az adózó egyetért annak tartalmával, nem kell semmit tennie, az ajánlat általa benyújtott bevallásnak minősül május 20-án. Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, az aláírt - javított adatokkal kiegészített - példányt május 20-ig kell visszajuttatni az adóhatósághoz.

Az egyszerűsített bevallást a 1553NY jelű nyilatkozaton kell kérni, melyet február 15-ig kell eljuttatni a NAV-hoz (levélben, személyesen vagy az ügyfélkapun keresztül). A nyomtatványt a NAV ügyfélszolgálatain lehet beszerezni vagy le lehet tölteni az adóhatóság honlapjáról.

Az egyszerűsített bevallást azok választhatják, akiknek munkáltatótól, kifizetőtől volt jövedelmük, és - a bevallási nyilatkozattól eltérően - azok is, akik kedvezményt érvényesítenek.

Az egyszerűsített bevallás mellett is rendelkezni lehet az adó 1+1 százalékáról a civil szervezetek, egyházak, illetve a Nemzeti Tehetség Program javára. A NAV honlapján valamennyi támogatható szervezet, azok adószáma, illetve technikai száma is megtalálható.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.