Szabályozás

Az adóelkerülések elleni közös fellépésre készül az Európai Unió

A magyar kormány álláspontja az, hogy fontos az egészséges európai szintű adóverseny fenntartása, ugyanakkor tekintettel kell lenni a tagállamok kétoldalú adóegyezményeire és kötelezettségeire is.

2016.02.12 16:34MTI

Az adóelkerülés elleni szabályokat tartalmazó, illetve a kötelező és automatikus információcsere újabb formáját előíró irányelvekről folytattak elsőkörös vitát az uniós pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) február 12-i brüsszeli ülésén. Az Európai Bizottság adóelkerülést célzó javaslatcsomagja általános céljával - mint például az adókikerülés, az agresszív adótervezési technikák elleni küzdelem - Magyarország is egyetért, a részletek tekintetében azonban hazánk óvatosságra int - tudatta a tanácskozást követően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a magyar kormány álláspontja az, hogy fontos az egészséges európai szintű adóverseny fenntartása, ugyanakkor tekintettel kell lenni a tagállamok kétoldalú adóegyezményeire és kötelezettségeire is. Mindezeket figyelembe véve Magyarország további hatásvizsgálatokat szorgalmaz.

Az Ecofin-tanácskozáson a résztvevők megvitatták az Európai Bizottság terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemmel kapcsolatos akciótervét is. Az elfogadott tanácsi következtetések több cselekvési irányt is kijelölnek. Ilyen például a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni irányelv gyors átültetése, a tagállami pénzügyi információcsere fejlesztése, az ENSZ vagyonbefagyasztásról szóló határozatainak hatékonyabb uniós végrehajtása, a nemzeti kockázatértékelések elkészítése, a készpénzfizetés-korlátozás lehetőségeinek feltérképezése, valamint a kulturális javak illegális kereskedelme elleni fellépés erősítése.

A terrorizmus finanszírozásának kérdésében a tanácskozás egyik központi témája volt az 500 eurós bankjegy visszavonásának lehetősége. Az ülésen részt vevő politikusok döntése szerint erről kérdést intéznek az Európai Központi Bank (EKB) illetékeseihez, ugyanis bizonyos vélemények szerint a legnagyobb címletű bankjegy megkönnyíti a jelentősebb pénzösszegek ellenőrizhetetlen mozgását.

Az Európai Központi Bank kimutatása szerint a világon talán legértékesebb, 500 eurós bankjegyet ritkán használják a napi kereskedelemben, legtöbbször el sem fogadják azt.

A brit FBI-nak is nevezett, súlyos, szervezett bűncselekmények felderítésére szakosodott nyomozó hatóság (SOCA) kimutatása szerint pedig az 500 eurós bankjegyeket az esetek 90 százalékában a bűnözői csoportok használják Nagy-Britanniában.

A pénzügyminiszteri tanács pénteki ülésén azzal bízta meg az uniós bizottságot, hogy május elejéig tegye meg a szükséges lépéseket és készítsen jelentést a készpénzfizetés felső határértékének korlátozásának lehetőségéről, amely további eszköz lehetne az illegális pénzmozgás visszaszorítására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.