Javaslat

Így csökkentenék a terheket az adótanácsadók

A vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentésére és az adószabályok egyszerűbbé, érthetőbbé tételére dolgozott ki javaslatot a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete.

2016.02.10 19:17MTI

Tájékoztatásuk szerint a 29 pontból álló javaslat több területet érintő elemet tartalmaz. A legnagyobb csoportot az adóadminisztrációt csökkentő javaslatok teszik ki; ezek egyszerűbbé tennék a vállalkozások és a számvitellel, adótanácsadással foglalkozó szolgáltatók életét, ésszerűsítenék a bürokratikus terhelést, emellett a vállalkozók számára költségcsökkentést jelentenének, ugyanakkor nem járnának költségvetési bevételkieséssel - hangsúlyozta az egyesület.

A szervezet javasolja, hogy a bevallásokban jelenleg kért adatok jelentős részét szüntessék meg. Indítványozzák, hogy a végzettségre, szakképzettségre, szakképesítésre vonatkozó adatokkal kapcsolatban állítsák vissza a 2015. december 31. előtti szabályozást, és ne kelljen ezekről nyilatkozni az adóhatóságnak a foglalkoztatási jogviszony létesítésnél, módosításánál.

Az egyesület felvetette a munkáltatói tájékoztatási kötelezettséggel kapcsolatos szabályok eltörlését is. Felesleges például a munkáltatói tájékoztatási kötelezettség az adónyilatkozat és egyszerűsített bevallás lehetőségéről, a két különböző társadalombiztosítási nyilvántartásba vételről szóló igazolás, vagy a jövedelemigazolástól független járulékigazolás - fejtette ki közleményében az egyesület.

Az általános forgalmi adó (áfa) kapcsán a többi között szükségesnek tartanák a pénzforgalmi szemléletű áfa igénybevételére jogosult vállalkozások körének kiszélesítését a nettó árbevételi korlát emelésével.

Javasolják a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó szabályok felülvizsgálatát is, és így a kapcsolt vállalkozás meghatározásán alapuló iparűzési adó számítást. Álláspontjuk szerint az iparűzési adó esetében komoly egyszerűsítést jelenthetne az is, ha a befizetéseket egy elszámolási folyószámlára lehetne teljesíteni.

A növekedési adóhitel esetében az adóhalasztás lehetőségének szabályaival kapcsolatban vetik fel a módosítás szükségességét úgy, hogy már kétszeres növekedés esetén is legyen igénybe vehető a hitel.

Személyijövedelemadó-bevallásokat adnak fel egy budapesti postán. MTI Fotó: Marjai János

A szervezet javaslatokat tesz az adónemek csökkentésére, az egyes adónemeken belüli eltérő adózási lehetőségek megszüntetésére, az adózók képviseletére, a jóhiszeműség vélelmére, az egyszerűsített foglalkoztatásra, a végelszámolással kapcsolatos illetékekre vonatkozóan is.

Részletesen foglalkozik a javaslat a bírósági végrehajtásból fakadó munkáltatói terhek csökkentésével is. Az egyesület ebben a javaslatban is megismételi korábbi felvetését, hogy a kötelező gazdasági kamarai nyilvántartási hozzájárulást töröljék el.

A közlemény szerint az adótanácsadók egyesülete eljuttatta javaslatait a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. A tárca kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy április 30-ig elkészítik és benyújtják a kormánynak az adózás rendjéről szóló új törvénytervezetet. Az NGM azt közölte, hogy a többi között adótanácsadó cégek és különféle szervezetek bevonásával dolgoznak a törvénytervezeten. Olyan ügyfélbarát adózási rendszert szeretnének kialakítani, amely gyorsabb az eddigieknél, és kevesebb adminisztrációs terhet ró az emberekre és a vállalkozásokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.