Terméktanács

Áfacsökkenés: a legolcsóbb sertéshúsnak híg a leve

15-20 százalékkal nőtt a tőkehúsforgalom, az ágazat azonban így is nehezen tud versenyezni az orosz embargó miatt olcsó nyugat-európai importtal.

2016.02.09 13:29MTI

Megfelelő eredményt hozott a sertés tőkehús általános forgalmi adójának (áfa) év elejei 5 százalékra csökkentése, nőtt a forgalom, az ágazat azonban így is nehezen tud versenyezni az orosz embargó miatt olcsó nyugat-európai importtal a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint.

Németh Antal, a VHT elnöke kedden az MTI-vel közölte: a kormány intézkedésének eredményeként - az első havi tapasztalatok alapján - a bázisidőszakhoz képest, a múlt év januárjához viszonyítva 15-20 százalékos forgalomnövekedés volt a sertéshúsoknál. A forgalom emelkedése a kereskedők tájékoztatása szerint alapvetően nem befolyásolta a más termékek iránti vásárlói keresletet.

Hozzátette: a forgalomnövekedés nemcsak a húsiparnak jelent többlettermelési és értékesítése lehetőséget, hanem az állattartóknak is, így nő az élőállatok iránti igény.

Menczel Lászlóné, a VHT titkára az MTI-nek elmondta, hogy az orosz embargó miatt felhalmozódott és eladhatatlan nyugat-európai készletek most a kedvező értékesítési lehetőség miatt részben Magyarországon kerülhetnek értékesítésre. Az utóbbi napokban különösen Spanyolországból érkezett a magyar piacra irreálisan alacsony áron tőkehús. Ezért az áfa csökkentésének kedvező hatását a magyar állattartók csak részben tudják kihasználni.

Felhívta a figyelmet: hiába tudja a fogyasztó, hogy olcsó húsnak híg a leve, van igény ezekre a sertéshús féleségekre. Ez a jelenség több esetben átmeneti, de az ismert túltermelési helyzet nehézségei miatt akár hosszabb ideig is fennállhat - mondta.

Úgy vélte, ezért a magyar sertéságazat védelmében különösen fontos a vásárlók tájékoztatása, a tudatosság erősítése, hogy a belföldi származású sertéshús az, ami biztosan nyomon követhető és garantáltan biztonsággal fogyasztható.

Az áfa csökkentésének hatására a fogyasztói árak 15-20 százalékkal estek a sertés tőkehúsok esetében - emlékeztetett a VHT tikára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.