NAV

Továbbra is sokan tartoznak tartósan az adóhatóságnak

2015 végén 3624 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal, valamint 2899 szervezet egyenként több mint 100 millió forinttal folyamatosan, 180 napon keresztül az adóhatóságnak.

2016.01.27 18:33MTI
hirdetés

Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV): 2015 végén 3624 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal, valamint 2899 szervezet egyenként több mint 100 millió forinttal folyamatosan, 180 napon keresztül az adóhatóságnak - derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé a tartós adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem ismertetik.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 36,24 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöbbel 289,9 milliárd forinttal tartoztak 2015 végén, együttes minimális tartozásuk mintegy 326,14 milliárd forintra rúgott. A valóságos tartozás azonban ennél nagyobb, hiszen vannak milliárdos tartozású cégek és olyan magánszemélyek is, akikkel szemben százmilliós követelése van az adóhatóságnak.

A tartósan nagy összeggel tartozó nem magánszemély adózók közül 608 működik, illetve csődeljárás alatt áll, 590 kényszertörlés alatt, 1598 felszámolás alatt, 103 pedig végelszámolás alatt van.

A cégek és intézmények között továbbra is gyakorlatilag valamennyi ágazat fellelhető. A tartós adósok között van például a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt., a Szent Pantaleon Kórház Nonprofit Kft., a Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., a Herz Szalámigyár Zrt., a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt., a Magyar Mozgókép Közalapítvány vagy például a Marina Part Contruction Ingatlanfejlesztő Kft.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.