Sokára

Ekkorra lesz teljesen digitális az adózás

A vállalkozások és magánszemélyek adózása tovább digitalizálódik.

2015.12.20 08:04MTI

A vállalkozások és magánszemélyek adózása egyre digitálisabbá válik, az ellenőrzések azonban még továbbra is megkövetelik a papíralapú dokumentumokat, így azok teljes körű megőrzésére ügyelniük kell az adózóknak - hívja fel a figyelmet Réczei Géza, a Winkler, Barna és Társai Ügyvédi Iroda adószakértő ügyvédje.

Az ügyvédi iroda által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Réczei Géza elmondta: 2014-ben az állami adóhatósághoz összesen 22,6 millió bevallás és adatszolgáltatás érkezett, amelyből 19,6 milliót már elektronikusan nyújtottak be. Az adószakértő szerint a digitális bevallások aránya várhatóan tovább növekszik, amiben az adójogszabály-változások is közrejátszhatnak.

Réczei Géza kifejtette: a vállalkozások a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallásukat a 2016-os évről már az állami adóhatósághoz is benyújthatják az általános nyomtatványkitöltő program alkalmazásával. A személyi jövedelemadóban a csak munkaviszonyból származó jövedelemmel rendelkező magánszemélyek jövőre már rá is bízhatják a bevallást a NAV-ra, ha a munkáltatójuknál ilyen nyilatkozatot tesznek.

Kiemelte: 2017-től tovább digitalizálódik az szja-bevallás, ugyanis azoknak az ügyfélkapuval vagy személyes beazonosítást lehetővé tevő elektronikus hozzáféréssel rendelkező adózóknak, akik nem kérnek munkáltatói adó-megállapítást, vagy nem tesznek bevallási nyilatkozatot, az állami adóhatóság készíti el a bevallási tervezetét és elektronikus úton küldi meg az érintetteknek.

Tavaly az szja-bevallási kötelezettségének több mint 4,8 millió magánszemély tett eleget. Közülük több, mint 876 ezer személy választotta azt a lehetőséget, hogy helyette a munkáltatója állapítsa meg az adóját és küldje el a NAV-nak a bevallást.

Az elektronikus bevallás általánossá válása mellett ugyanakkor egyre nő az adóellenőrzések száma. Ezek az eljárások azonban még megkövetelik az adózóktól a papíralapú dokumentumaikat, így ezek megőrzésének a fontossága nem csökken a bevallások digitálissá válásával - mutatott Réczei Géza.

Emlékeztetett arra: 2014 végéig az állami adóhatóság közel 225 ezer ellenőrzést folytatott le, ami 6,5 százalékkal meghaladta az előző évi vizsgálatok számát. Az ellenőrzésekkel feltárt nettó adókülönbözet összege 13 százalékkal (67,6 milliárd forinttal), 582,4 milliárd forintra nőtt az előző évhez képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.