Törvénymódosítás

Pénztárszövetség: pozitív változások az önkéntes pénztárak szabályozásában

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) szerint egyértelműen pozitív az önkéntes pénztárakra vonatkozó szabályozás módosítása a tagok számára, és az időzítése is ideális volt, mivel most van a cafeteria-választás, illetve az év végi adóoptimalizálás időszaka.

2015.12.16 21:49MTI

A Pénztárszövetség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosításnak különösen azt az újítását tartja kedvezőnek, amely szerint az egészségpénztárak mandátumot kapnak önsegélyező feladatok ellátására is.

Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke szerint az egészségpénztári tagoknak ezzel a kasszájuknál maradva vagy egy egészségpénztárba belépve módjuk nyílik akár a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének részbeni támogatásra is.

Az egészségpénztári számla nem csupán egy egyszerű készpénz-helyettesítő eszköz, hanem egy, az egészségtudatosságot a fókuszba helyező, ám azonnali költést biztosító, ugyanakkor akár 20 százalékos adókedvezménnyel támogatott megtakarítási forma - mutatott rá az elnök.

A Pénztárszövetség szerint az cafeteria-választás során is erős érv lesz az egészségpénztárak mellett a szolgáltatások bővülése. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében pedig az lesz vonzó, hogy az egyösszegű szolgáltatás mellett a pénztártagoknak - az 1000 fő fölötti kasszáknál - a jövőben háromféle járadék lesz elérhető. Új lehetőségként rendelkezésükre áll az ütemezett pénzkivonás, valamint az eddig ismert banktechnikai járadék, illetve a pénztáruk által biztosítótól vásárolt életjáradék.

Az elnök külön felhívta a figyelmet arra, hogy az év végéhez közeledve mind az önkéntes nyugdíjpénztár, mind az egészségpénztár jó lehetőség az adóoptimalizálásra is, hiszen az éves befizetések 20 százaléka, legfeljebb 150 ezer forint adókedvezményként érvényesíthető, és ez így lesz 2016-ban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.