Csalás

Évekig sikerült bujkálnia hamis papírokkal a 180 milliós csalás egyik elkövetője

Évekig bujkált a hatóságok elől hamis papírokkal egy Somogy megyében felderített, 180 milliós költségvetési csalás egyik elkövetője, a férfit a napokban fogták el a rendőrök, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

2015.12.14 11:56Havariapress

A bűnügy lényege az volt, hogy egy vállalkozás működtetői úgy jutottak több mint 180 milliós értékű, vissza nem térítendő állami támogatáshoz, hogy annak feltételeit egyáltalán nem kívánták teljesíteni. Négy vádlottal szemben már a másodfokú ítélet is megszületett, de egy közreműködőt még mindig nem sikerült kézre keríteniük a hatóságoknak.

A Somogy Megyei Főügyészség még korábban emelt vádat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt egy Somogy megyei vállalkozás négy működtetőjével szemben. A vádirat lényege szerint az elkövetők 2012-ben úgy pályáztak egy munkahelyteremtő beruházás támogatásáért, hogy a pályázat megvalósítása egyáltalán nem állt a szándékukban, céljuk kizárólag a támogatási összeg megszerzése volt.

A pályázat alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium 180,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a cégnek, faipari gépek beszerzése céljára, s az összeg lehívása érdekében a vádlottak két társukkal valótlan tartalmú árajánlatot, megrendelőlapot, adásvételi szerződést és számlákat készíttettek, és azt nyújtották be a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjába. A valótlan okiratok azt a látszatot keltették, hogy a cég a pályázatban szereplő gépeket megvásárolta és a vételárat kiegyenlítette; a támogatási összeget végül az egyik ügyvezető a magánbankszámlájára utalta át.

A négy vádlottat 2015. februárjában a Kaposvári Törvényszék első fokon bűnösnek mondta ki költségvetési csalás és más bűncselekmények elkövetésében, ezért különböző időtartamú szabadságvesztéseket szabott ki velük szemben; 2015. októberben a Pécsi Ítélőtábla másodfokú ítéletet is hirdetett az ügyben.

A vádlottak két segítőjét eddig nem sikerült kézre keríteni, egyiküket azonban a napokban elfogták a nyomozó hatóságok. Mint kiderült, az illető ezideig más, külföldi állampolgárságú személy nevére szóló hamis személyi okmányokkal rejtőzködött a  hatóságok elől. A Somogy Megyei Főügyészség indítványozta az elkövető előzetes letartóztatását, amit a Kaposvári Járásbíróság nyomozási bírája el is rendelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.