"Ráutaló magatartás"

Könnyítés a vállalkozóknak: januártól egységes NAV-folyószámla lesz

2016 elejétől csökkennek a vállalkozások adminisztrációs terhei azáltal, hogy adó-, illetve vámfolyószámlájuk egységes lesz.

2015.11.09 15:13MTI

Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint 2016. január 1-jétől megszűnik az adószámla, illetve a vámszámla, helyükbe egységes NAV folyószámla lép, ami a vállalkozásoknak is jelentős egyszerűsítés, könnyítés.

A vállalkozások többsége állandó meghatalmazottra bízza adóügyeit, így a NAV vezette folyószámlák kezelését is. A meghatalmazások általában csak az egyik - vagy a vám- vagy az adó - folyószámlához biztosítanak hozzáférést.

A hatályos szabályozás szerint 2016-tól az egységes NAV folyószámla adataihoz csak új meghatalmazással lehetne hozzáférni. Azért, hogy ne kelljen minden egyes vállalkozásnak újrakötni a meghatalmazotti szerződéseket, a gazdasági tárca törvénymódosító javaslatot készített a korábbi meghatalmazások kiterjeszthetőségéről.

A javaslat szerint a cégek legtöbbjének semmit nem kell tennie, ezzel a "ráutaló magatartással" a cég meghatalmazottja 2016-tól is automatikusan hozzáfér az egységes folyószámla adatokhoz. Csak annak a vállalkozásnak van teendője - korábbi meghatalmazását vissza kell vonnia -, amelyik nem szeretné, hogy korábbi - például vámügyekben meghatalmazott - képviselője rálásson az egységes folyószámlára, ahol már az adóbefizetések adatai is láthatóak - ismerteti közleményében az NGM.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.