NAV

Nyolc kamion tej és négy kamion cukor - de hol az áfája?

A határon átnyúló csalással foglalkozó hálózat felderítése után a pénzügyi nyomozók e hét kedden 15 budapesti és 16 vidéki helyszínen tartottak házkutatásokat.

2015.10.02 10:22Havariapress

Nagy összegű áfacsalással gyanúsítja az adóhatóság egy cégláncolat működtetőit, akik a gyanú szerint több mint egymilliárd forint értékben hoztak be tejet Szlovákiából, ami után nem fizették be a szükséges mennyiségű forgalmi adót. Az ügy kapcsán két telephelyen több mint ezerhatszáz hektoliter tejet, és több mint kétszáz tonna cukrot foglaltak le.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói figyeltek fel egy magyarországi vállalkozókból álló elkövetői körre, akik élelmiszeripari termékeket importáltak Szlovákiából, az ezek értékesítése után fizetendő áfa összegét pedig fiktív számlák felhasználásával csökkentették. Az ebbe bevont cégláncolat tagjai feltehetően nem végeztek tényleges gazdasági tevékenységet, szerepük kizárólag számlakiállításra korlátozódott.

A határon átnyúló csalással foglalkozó hálózat felderítése után a pénzügyi nyomozók e hét kedden 15 budapesti és 16 vidéki helyszínen tartottak házkutatásokat, ezek során egy győri és egy budapesti telephelyén nyolc kamionnyi tej- és négy kamionnyi cukorszállítmányt tartóztattak fel.

A házkutatások során 12 millió forint készpénzt foglaltak le és több mint 230 millió forint értékben zárolták az érintett cégek számláit, ingatlanait és járműveit. Emellett az adóvégrehajtók biztosítási intézkedésként több mint százhúsz millió forint értékben lefoglaltak több mint ezerhatszáz hektoliter tejet, több mint kétszáz tonna cukrot.

Az ügynek egyelőre három gyanúsítottja van, akik különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt számíthatnak felelősségre vonásra, de további gyanúsításokra is kilátás van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.