NAV

Nem kell (feltétlenül) nullás igazolás a csok igényléséhez

A koma adatait bárki, bármikor megnézheti és minden olyan alkalommal lehet rá támaszkodni, amikor a tartozásmentességet kell igazolni.

2015.09.29 10:51MTI

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igényléséhez a köztartozásmentességet nemcsak "nullás" igazolással, hanem a köztartozásmentes adózói adatbázis alapján is lehet igazolni - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

A lakást vásárló családoknak vagy egy 15 napnál nem régebbi "nullás" igazolással kell rendelkezniük, vagy kérhetik felvételüket az adóhatóság köztartozásmentes adózói adatbázisába (koma).

Az adatbázisba elektronikusan beadható kérelemmel lehet jelentkezni, ezzel egyrészt elkerülhető a sorban állás, másrészt költségek nélkül, ingyen lehet felkerülni a listára, miközben az adóigazolásért 3000 forint illetéket kell fizetni.

A koma adatait bárki, bármikor megnézheti és minden olyan alkalommal lehet rá támaszkodni, amikor a tartozásmentességet kell igazolni.

A köztartozásmentesek listáján akár évekig is szerepelhet valaki. A leglényegesebb feltétele, hogy a kérelmező ne tartozzon az államnak. Ha valaki már szerepel a listán, két ok miatt kerülhet le róla: ha nem fizeti be időben a közterheket, vagy ha maga kéri a levételét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.