NGM

Az adóelkerülés elleni közös uniós fellépést szorgalmazza a kormány

Bármely adórendszer csak akkor lehet eredményes, ha hatékonyan szolgálja a gazdaságpolitika céljait, a gazdasági növekedést, illetve a vállalkozások és a lakosság érdekeit.

2015.09.22 12:59MTI

Az uniós országoknak összehangoltan, egymástól is tanulva kell fellépniük az adóelkerülés ellen - a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi tájékoztatása szerint ezt hangsúlyozta Rákossy Balázs, a tárca európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az Európai Unió 28 tagállama adóhatósági vezetőinek keddi budapesti tanácskozásán.

Az államtitkár kiemelte, hogy bármely adórendszer csak akkor lehet eredményes, ha hatékonyan szolgálja a gazdaságpolitika céljait, a gazdasági növekedést, illetve a vállalkozások és a lakosság érdekeit.

Rákossy Balázs az idén tizenharmadik alkalommal megrendezett G28 fórumon az Európai Bizottság tanulmányát idézve rámutatott: 2013-ban csaknem 170 milliárd euró áfabevétel hiányzott a tagállamok költségvetéséből. Hatékony nemzeti stratégia nem létezhet vele párhuzamos uniós szintű cselekvés nélkül - fejtette ki.

Magyarország adópolitikáját elemezve az államtitkár ismertette: a magyar kormány által bevezetett reformok egyik alapkérdése az adórendszer megváltoztatása, az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése és az adócsökkentés volt.

Az egykulcsos jövedelemadó és a családi kedvezmény bevezetésével kezdetben nagyságrendileg évi 500 milliárd forinttal több jövedelem maradt a munkavállalóknál. Tavaly a családi járulékkedvezmény megteremtésével a háztartásoknál hagyott összeg már megközelítette a 600 milliárd forintot, ami 2015-re várhatóan 660 milliárd forintra emelkedik - közölte.

A gazdasági növekedés támogatása érdekében 2010 júliusától jelentős adócsökkentésben részesültek a kis- és középvállalkozások is - tette hozzá.

Az államtitkár a kormány feketegazdaság kifehérítése érdekében tett intézkedéseinek sikeréről szólva elmondta: a legfontosabb adó- és járulékfajtákból 650 milliárd forinttal több érkezett be tavaly, mint az azt megelőző évben, ami nemzetgazdasági léptékkel mérve is jelentős növekedés. Idén augusztus végéig 7 százalékkal, 136,7 milliárd forinttal több volt az áfabevétel, mint az előző év azonos időszakában. A növekedésben az online pénztárgép mellett a március 1-jétől éles üzembe állított közúti áruforgalmi rendszer, az EKÁER is szerepet játszott.

Az adóhatóságok nemzetközi együttműködése révén és azáltal, hogy a multilaterális szintű információcseréhez is egyre több állam csatlakozik, az adóelkerülők előtt a kiskapuk folyamatosan bezárulnak - idézi az államtitkárt az NGM közleménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.