NAV

Nem jelentettek be 250 milliót érő árut - 100 milliós bírságra számíthatnak

Nem jelentett be több mint 250 millió forint értékű árut az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerbe (EKÁER) két budapesti gazdálkodó, hogy ezzel versenyelőnyre tegyen szert és kevesebb áfát fizessen. A NAV várhatóan 100 millió forintot is meghaladó bírságot szab ki rájuk.

2015.09.12 10:09Havariapress

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai két - székhelyszolgáltatónál bejegyzett - budapesti gazdasági társaságnál tartottak ellenőrzést, mivel feltételezték, hogy cégek megpróbálták kijátszani az EKÁER bejelentési és áfafizetési kötelezettségüket.

A magyar cégek megközelítőleg 250 millió forint értékű ruhaneműt és szerszámokat vámkezeltettek Szlovákiában, majd ezután több teherautóval Magyarországra szállították azokat.

Kiderült, hogy a cégek majdnem 50 esetben nem tettek eleget az EKÁER bejelentési kötelezettségüknek, több alkalommal pedig valótlan adattartalommal - például hamis forgalmi rendszám és vámtarifaszám megadásával - jelentették be a szállított árukat, megpróbálva ezzel elkerülni a bejelentési és az áfafizetési kötelezettségüket is.

A NAV az igazolatlan eredetű termékek és a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt várhatóan 100 millió forintot is meghaladó bírságot szab ki a tisztességtelen piaci előnyre törekvő, jogsértő gazdasági társaságokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.