Azonosítás

Így módosították az SZJA-törvényt a családi adókedvezmény igénybevételéhez

Míg régen elég volt csak a gyermek személyes adatait feltüntetni a családi adókedvezmény igénybevételéhez, hoztak egy olyan SZJA törvényváltoztatást, amely szerint 2016. január 1-jétől ez csak akkor megy, ha az adóazonosító jele is ott szerepel. Most ezen változtattak...

2015.09.08 13:13ma.hu

Nézzük mit írt a Magyar Közlöny

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 84/ZS. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(5) E törvénynek az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2014. évi LXXIV. törvénnyel megállapított 29/B. § (2) bekezdését és 48. § (3) bekezdés b) pontjában az eltartott (kedvezményezett eltartott) adóazonosító jelének közlését előíró rendelkezést a 2017. január 1-jét megelőzően megtett nyilatkozatok esetében úgy kell alkalmazni, hogy az eltartott (kedvezményezett eltartott) adóazonosító jelének hiányában természetes személyazonosító adatait és lakcímét kell feltüntetni.”

2. § Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény a következő 210. §-sal egészül ki:
„210. § (1) Az állami adóhatóság a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő központi szerv adatszolgáltatása alapján 2016. július 1-ig hivatalból megállapítja mindazon magánszemélyek adóazonosító jelét, akik 2016. december 31-ig nem töltik be 25. életévüket és adóazonosító számmal nem rendelkeznek. A magánszemély adóazonosító jeléről annak megállapítását követő 45 napon belül az állami adóhatóság az adózó adatszolgáltatásban megjelölt lakcímére értesítést küld.
(2) Az (1) bekezdés szerinti egyszeri adatszolgáltatást a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő központi szerv 2016. március 31. napjáig teljesíti, ennek során átadja az állami adóhatóság részére a 2006. január 1. napját megelőzően született, 25. életévüket 2016. december 31-ig be nem töltő állampolgárok családi és utónevét, születési családi és utónevét, születési helyét és idejét, anyja születési családi és utónevét, valamint lakcímét.
(3) Az állami adóhatóság a magánszemély (1) bekezdés szerint megképzett adóazonosító jeléről 2016. november 30. napjáig hatósági igazolványt állít ki.”

Azaz mi is változott pontosan?

A személyi jövedelemadóról szóló új törvény értelmében 2017. január 1-jétől az adóelőleg levonása során a családi kedvezmény igénybevételéhez az adóelőleg nyilatkozatban kötelező lesz szerepeltetni - a magzat kivételével - az eltartottak, a kedvezményezett eltartottak adóazonosító jelét.

A fenti törvénymódosítás arra kötelezi az adóhatóságot, hogy hivatalból hozza létre minden 25 év alatti adóazonosító jelét, így azt az érintetteknek nem kell egyénileg igényelniük.

A változtatások eredményeként az adóazonosító jelet a családi kedvezmény érvényesítéséhez csak a 2016-ról elkészítendő adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban, valamint a 2017-ben adott adóelőleg nyilatkozatokban kell kötelezően alkalmazni.

A 2017. január 1. előtt megtett nyilatkozatokban adóazonosító jel hiányában továbbra is elegendő lesz az eltartottak személyazonosító adatait és lakcímét megadni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.