Interakció

Felhívás az online pénztárgép és a NAV közötti adatkapcsolattal kapcsolatban

Közlemény jelent meg az adóhatóság hírlevelében az online pénztárgép és a NAV közötti adatkapcsolat biztosításáról kizárólag a pénztárgép üzemeltetők számára.

2015.09.08 12:38ma.hu

Az online pénztárgépek adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közvetlen lekérdezéssel éri el. Az így megvalósuló adatszolgáltatáshoz szükséges online kapcsolat lehetőségét a pénztárgép üzemeltetőjének folyamatosan biztosítania kell.

Amennyiben az online adatszolgáltatás azért nem valósul meg, mert a pénztárgép üzemeltetője nem tett eleget a jogszabályban előírt kötelezettségeinek, mulasztási bírsággal sújtható. Ez magánszemély esetében 500 ezer forintig, nem magánszemély (pl. gazdasági társaság) esetében pedig 1 millió forintig terjedhet.

Annak, hogy a pénztárgép üzemeltetője nem tesz eleget a vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségének – vagyis a pénztárgépéről adatkapcsolat hiányában nem érkezik adat – több oka lehet, így például az alábbiak:
- nem köt szerződést az adatkapcsolat biztosítására egy erre alkalmas szolgáltatóval
- a szolgáltatási díjat nem fizeti meg a szolgáltatónak, emiatt a szolgáltató nem biztosítja az adatkapcsolatot.

Amennyiben a pénztárgép üzemetetője nem köt szerződést a szolgáltatóval, vagy huzamosabb ideig nem fizeti meg a szolgáltatási díjat, úgy a szolgáltató - a pénztárgép adóügyi ellenőrző egységében (AEE) működő SIM modul letiltásával - véglegesen megszüntetheti az adatkapcsolatot lehetőségét. Végleges letiltás esetén az AEE, ezáltal pedig az online pénztárgép is alkalmatlanná válik az előírásoknak megfelelő használatra. A pénztárgép ismételt használatára csak új AEE megvásárlásával és beszerelésével kerülhet sor, melynek egyszeri költsége az üzemeltetőt terheli.

Az online adatkapcsolat folyamatos biztosítása érdekében a NAV azt javasolja, hogy minden üzemeltető fordítson kiemelt figyelmet a szolgáltatóval szemben fennálló kötelezettségei megfelelő teljesítésére.

A NAV naprakész információval rendelkezik az üzembe helyezett online pénztárgépek működéséről és folyamatosan ellenőrzi az adatszolgáltatást.

Az adóhatóság fenti közleménye kizárólag a pénztárgép üzemeltetők tájékoztatását szolgálja annak érdekében, hogy minden információ a rendelkezésükre álljon a pénztárgépek online adatkapcsolatának biztosításához és ezzel elkerülhessék az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatti mulasztási bírság kiszabását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.