Országgyúlés

Egy évvel később lesz kötelező az adóazonosító a családi adókedvezményhez

Az Országgyűlés pénteken úgy döntött, hogy 2016 helyett csak a 2017-ben elkészítendő adóbevallásokban teszi kötelezővé minden érintettnek az adóazonosító használatát a családi adókedvezmény igénybevételekor.

2015.09.04 13:19MTI

A képviselők 174 igen szavazattal, elutasító voks és tartózkodás nélkül fogadták el fideszes képviselők erre vonatkozó javaslatát, miután a parlament csütörtökön hozzájárult a házszabálytól eltérő gyorsaságú határozathozatalhoz.

A törvénymódosítás arra kötelezi az adóhatóságot, hogy hivatalból hozza létre minden 25 év alatti adóazonosító jelét, így azt az érintetteknek nem kell egyénileg igényelniük.

A változtatások eredményeként az adóazonosító jelet a családi kedvezmény érvényesítéséhez csak a 2016-ról elkészítendő adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban, valamint a 2017-ben adott adóelőleg nyilatkozatokban kell kötelezően alkalmazni.

A 2017. január 1. előtt megtett nyilatkozatokban adóazonosító jel hiányában továbbra is elegendő lesz az eltartottak személyazonosító adatait és lakcímét megadni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.