Van rá esély

Megúszhatják az online kasszát a falusi vendégfogadók

Van rá esély, hogy a falusi vendégfogadók is kikerülnek az online pénztárgép használatára kötelezett vállalkozások köréből,

2015.07.22 08:02MTI

Szabó Géza a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke a Napi Gazdaság szerdai cikke szerint elmondta: a vendéglátóhelyek, kereskedők, szálláshely-szolgáltatók kötelező átállásáról szóló, tavaly tavasszal elfogadott pénztárgéprendelet előírja, hogy a falusi vendégfogadásból élő magánszemélyeknek is át kell állniuk ez év végéig az adóhatóságnak közvetlenül adatot szolgáltató készülékek használatára.

Az eredeti előírást mostanra sokan elfelejtették, mert a jelenleg is tartó átmeneti időszakban a szobakiadók úgy válthatták ki az online kasszát, hogy vállalták, havonta elektronikus úton adnak jelentést forgalmukról az adóhatóságnak a kormányablakon keresztül.

Az érdekképviselők az alelnök szerint azon dolgoznak, hogy továbbra is elegendő legyen elektronikus úton teljesíteni a bevallásokat, mert az átlagosan 60-100 ezer forintba kerülő online kasszára történő átállás, illetve annak működtetése túl nagy terhet jelentene a csekély bevételű turisztikai terület képviselőinek.

Ráadásul vannak olyan vidéki települések, ahol a technikai feltételek sem adottak az állandó internetes kapcsolathoz. Szabó Géza jelezte, folyamatosak az egyeztetések a szakminisztériumokkal a könnyítés érdekében, emellett Lázár János nemrégiben tett bejelentése is bizakodásra adhat okot.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Orbán Viktor kormányfőre hivatkozva a napokban azt mondta, a kasszarendszer kiterjesztése jelenleg nem indokolt és nem életszerű - idézi fel a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.