NAV

Az útdíjkamerák felvételei is segítik az ekáert

Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) az útdíjkamerák segítségével azonnal feltűnik, ha a fuvarokmányok alapján tranzitárut szállító kamionok Magyarországon pakolnák ki árujukat.

2015.07.16 08:04MTI

Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában példaként említette, hogy ennek segítségével nemrég egy illegális ruhaszállítmány magyarországi értékesítését sikerült megakadályozni. Legutóbb pedig az NAV ekáer munkacsoportja a budapesti nagybani piacon talált olyan spanyol zöldség- és gyümölcsszállítmányt, amelyet a papírok szerint Romániába kellett volna szállítani a kamionnak. Ez esetben a kereskedőt a kiszabható legmagasabb bírsággal büntették.

A NAV szóvivője azt is elmondta, hogy az automatikus rendszer része egy kockázatelemzés is, amely révén minden olyan kereskedő, illetve kamion "fekete pontot" kap, amely már korábban megpróbált "trükközni" egy szállítmánnyal. Ha a kamerákon egy ilyen szállítmány tűnik fel, az ekáer rendszere riaszt, s azt kiemelten figyelik a NAV munkatársai.

Suller Attila a műsorban egy közelmúltbeli csempész cigarettaszállítmány kapcsán azt is elmondta: mind belföldön, mind a határátkelőhelyeken - különösen az ukrán határnál - rendszeresen foglalnak le csempészett cigarettát, valamint vágott dohányt is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.