MKOE

A könyvelők visszautasítják a féllegális módszerekről szóló államtitkári álláspontot

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint a regisztrált mérlegképes könyvelők helyett a munkavállalóként, vagy a háttérben, hivatalos megbízás nélkül eljáró személyeket kellene inkább ellenőrizni - ha megvolnának.

2015.06.28 16:42ma.hu

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerint a könyvelők "féllegális" megoldások állandó szállítói és ennek a pénzügyi ágazati felügyelet - eddig nem részletezett - ellenőrzései vethetnének gátat.

Egyrészt a könyvelők által állítólagosan szállított féllegális megoldásokat nem lehetne a könyvelőknél ellenőrizni, hiszen azok az ügyfelek, megbízók, munkáltatók könyvelésében szerepelnek. Másrészt a regisztrált mérlegképes könyvelők helyett a munkavállalóként, vagy a háttérben, hivatalos megbízás nélkül eljáró személyeket kellene inkább ellenőrizni. „Vagy legalábbis észlelni őket” – írta a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményükben.

Ezért az MKOE visszautasítja, az államtitkár azon véleményét, miszerint a könyvelők általában féllegális módszerekkel dolgoznának. „Az elmúlt években igyekeztünk az adóhatóság hibás és jogszabálysértő módszereire irányítani az NGM figyelmét, heti gyakorisággal nyújtottunk be jelzéseket, javaslatokat, többet közt az államtitkár úr számára is.”

Mint ismeretes, a MKOE tett javaslatot a havi járulékbevallásra, a tételes áfa bevallásra és legutóbb a vállalkozások könyvelési adatainak online megküldésére vonatkozóan is. „Ez utóbbi megvalósulását - amely maga a megoldás lehetne - rejtélyes erők akadályozzák” – írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.