A "szomszédok" jelentették be

Illegális fémtelep a fővárosban és Pest megyében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Budapesten és Pest megyében két fémkereskedelmi ellenőrzés alkalmával több mint 850 kilogramm fémhulladékot találtak. Illegális fémkereskedelmi tevékenység miatt mindkét esetben összesen többszázezer forint bírság kiszabása várható.

2015.06.26 08:56ma.hu

A NAV pénzügyőrei – közérdekű bejelentés alapján – Budapesten egy IV. kerületi családi háznál tartottak ellenőrzést, ahol – a bejelentés szerint – fémhulladék felvásárlását végezték engedély nélkül. A ház udvarán megközelítőleg 700 kilogramm ólom akkumulátort, háztartási fémhulladékot és azok mérésére szolgáló mérleget találtak.

Az ingatlan tulajdonosa elmondta, hogy az általa értékesíteni kívánt fémhulladékok egy részét vásárolta, egy részét pedig hulladékgyűjtés alkalmával szerezte be. A pénzügyőrök megállapították, hogy az ellenőrzött 2013 novemberétől kezdve több mint 20 tonna fémhulladékot már értékesített fémkereskedőnek.

Az illegális fémkereskedelmi tevékenység gyanúja miatt a pénzügyőrök az udvarban talált majdnem 700 kilogramm fémhulladékot lefoglalták és fémkereskedelmi törvénysértés miatt eljárást indítottak.

Egy másik alkalommal egy Pest megyei településen, egy családi háznál tartottak ellenőrzést a pénzügyőrök, ahol az udvaron és a melléképületekben nagy mennyiségű fémhulladékot (bontott hűtő, fémhordó, vascső, kerítéselem, ereszcsatorna, fémajtó, gázpalack) és 150 kg légkábel tartó alumínium sodronyt találtak. Ezekről kiderült, hogy azt a tulajdonos egy villanyszerelőtől kapta, azonban az elektromos áramszolgáltatók is ilyen erőátviteli kábeleket használnak.

Az ingatlan tulajdonosa elmondta, hogy fémhulladékkal kereskedik, az udvaron talált hulladékok nagy részét lomtalanításokból szerezte be és azokat fémkereskedőknek értékesíti. Megállapították, hogy az ellenőrzött személy 2013 januárjától kezdve több mint 34 tonna fémhulladékot már értékesített fémkereskedő részére.

Illegális fémkereskedelmi tevékenység gyanúja miatt a pénzügyőrök az udvarban talált fémhulladékot lefoglalták és fémkereskedelmi törvénysértés miatt eljárást indítottak. Miután a hulladékok gyűjtéséhez, tárolásához és ártalmatlanításához sem volt engedély egyik esetben sem, ezért még hulladékgazdálkodás megsértése bűncselekmény elkövetése miatt is felelnie kell a fémhulladékkal kereskedő tulajdonosoknak. Az engedély nélkül folytatott tevékenység miatt összesen több százezer forint bírság kiszabása várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.