Lecsapott a NAV

Milliárdos nagyságrendű áfát csalt el a munkaerő-kölcsönző bűnszervezet

Őrzésvédelmi, és vagyonőri feladatok ellátására szerződött az a munkaerő-kölcsönző bűnszervezet, amelynek irányítóit a napokban vették őrizetbe Budapesten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói

2015.06.16 09:03Havariapress

A társaság az eddigi adatok szerint mintegy két és félmilliárd forintot spórolt a kiszolgáltatott munkavállalókon, és több mint egymilliárd forint áfát csalt el.

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet irányítóinak célja ugyanaz volt, mint általában a hasonló tevékenységgel foglalkozó elkövetői köröknél: a munkavállalók után fizetendő adók-és járulékok, valamint az általuk nyújtott szolgáltatás után keletkező áfa-fizetési kötelezettség elkerülése.

A megrendelő cégek őrzési és vagyonvédelmi feladatok ellátására szerződtek a fővállalkozókkal, akik e feladatok teljesítésével alvállalkozókat bíztak meg, az alvállalkozók alá pedig stróman ügyvezetőkkel céghálózatot szerveztek, hogy a vagyonőri feladatok ellátásához szükséges munkaerőt ezekhez a cégekhez jelentsék be.

Az alkalmazottak után az adóbevallási- és fizetési kötelezettségüknek nem, vagy csak részben tettek eleget, de csaltak az áfával is: a láncolat tagjai közötti ügyletekről ugyanis számlák is készültek, de áfa-bevallást nem, vagy csak elenyésző összegről tettek, és a bevallott összeget is nullára minimalizálták.

A hálózatban 22 alvállalkozói cég működött, nagyjából folyamatosan, de a munkaerő-kölcsönző társaságokat többször lecserélték. Az ügyben a NAV munkatársai 128 helyszínen tartottak házkutatásokat.

Az egyik irányító férfi irodájában a páncélszekrényből több, mint ötvenmillió forint készpénz került elő. Ezidáig mintegy hétszázmillió forintnyi vagyont sikerült zárolni.

A pénzügyi nyomozók 39 gyanúsítottat és számos tanút hallgattak ki, az őrizetbe vett irányítók közül eddig négyen kerülte előzetes letartóztatásba. További két társuk emberrablás miatt már korábban előzetes letartóztatásban volt, miután az egyik stróman ügyvezetőjüket elrabolták, és fogva tartották.

Az irányítók ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt indult eljárás, amiért akár húsz évig tartó szabadságvesztésre is számíthatnak. A stróman ügyvezetőknek közokirat-hamisítás miatt kell felelniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.