NAV - diákmunka

Erre figyeljenek a munkavállaló diákok

A munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából már felnőttnek számítanak, ezért bejelentésükre, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalóknál.

2015.06.10 10:34MTI

A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, de a szünidőben szülői engedéllyel már a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) kitért arra is, hogy a diákoknak a munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit az adóhatóságnál a 15T34-es nyomtatványon kell igényelni.

A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amely alapján a diák jövő májusban elkészíti személyijövedelemadó-bevallását - tette hozzá a NAV.

A közlemény szerint munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött - minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó - munkaszerződéshez, az alkalmi munka és idénymunka esetében viszont ez nem kötelező.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.