18 ezer cég veheti igénybe

Évi 21 milliárd kerülhet a gazdaságba a növekedési adóhitellel

Megközelítőleg 18 ezer vállalat vehetné igénybe a növekedési adóhitel-program összesen 21 milliárd forintnyi hitelkeretétet.

2015.05.21 20:13MTI

Az Opten céginformációs szolgáltató elemzése szerint a növekedési hitelprogramok sorába illeszkedik a legújabb tervezet, miszerint az adózás előtti eredményüket megötszöröző és legalább három éve átalakulás nélkül működő cégek a nyereségnövekedésre jutó adórészük befizetésére kétéves halasztott részletfizetést, azaz adóhitelt kérhetnek.

A közleményben Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője kifejti: az új hitelprogrammal kormányzati szándék szerint a dinamikusan fejlődő vállalatok komoly likviditási segítséget kaphatnak a további fejlődéshez.

Az Opten szerint a 2012-es és 2013-as évek beszámolóadatait elemezve az derül ki, hogy mintegy 18 ezer vállalkozást érinthet a kérdés.

Megjegyzik: a jogszabálytervezet egyik érdekes pontja, hogy nem tartalmaz megkötéseket sem az árbevétel oldaláról, sem az adózott eredmény minimumát tekintve. Így olyan nagyvállalatok is igénybe vehetik a hitelt, amelyek minimális eredménnyel működtek egyik évben, de azt sikerült megsokszorozniuk. A statisztikák szerint az érintett cégek 85 százaléka 100 millió forint alatti árbevételű, míg 1 százaléka egymilliárd forint feletti vállalkozás, e nagyvállalatok kaphatják meg a teljes kihelyezett adóhitel több mint 25 százalékát - írták.

Az érintett cégek átlagban több mint nyolcszorosára növelték árbevételüket, összesített adóbefizetésük pedig tízszeresére növekedett egy év alatt.

Ugyanakkor a szakember kiemelte, hogy a sikeres időszakot követően még az ilyen dinamikus cégek közül is közel minden 30. megszűnik egy éven belül. A 2012-2013-as adatok szerint a feltételeknek megfelelő cégek több mint 3 százalékát törölték 2014 végéig. Ha ezek a vállalkozások az adóhitelt hátrahagyva szűnnének meg, bevételkiesést eredményezhetne az államkincstárban - mondta Tóth Tamás.

Jóllehet a vizsgált cégek árbevétele több mint nyolcszorosára emelkedett, összesített alkalmazotti létszámadatuk érdemben nem változott - állapítja meg az Opten.

Tóth Tamás szerint a gazdaság jelenlegi állapotában nehezen képzelhető el, hogy sok cég lenne képes megötszörözni nyereségét, és a reálgazdasági folyamatokból kiindulva viszonylag alacsony azoknak a cégeknek a száma, amelyek hosszú távon tudnak ilyen arányú növekedést kimutatni. Az érintett társaságok körét azonban érdemben növelheti, hogy az intézkedés hatására sokan dönthetnek úgy, hogy kimutatják könyveikben az eddig adóoptimalizációs céllal csökkentett (átcsoportosított) nyereséget. Ez rövid távon növelheti a költségvetési bevételkiesést, de hosszabb távon a gazdaság kifehéredését szolgálja.

Ágazati kitekintésben a kereskedelmi és tanácsadó cégek lehetnek a tervezet nyertesei. A tulajdonosi kört vizsgálva az Opten szerint az látszik, hogy hazai és külföldi érdekeltségű vállalkozások egyaránt haszonélvezői lehetnek az adóhitelnek, hiszen közel 900 külföldi érdekeltségű cég igényelhetne adóhitelt a korábbi évek adatai alapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.