Magyar Nemzet

Hétmilliót is kereshetnek egy éjszaka alatt a cigicsempészek

Csaknem másfélszer annyi csempészcigarettát foglaltak le tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint, mint 2013-ban.

2015.05.19 07:42MTI

A bűnözőknek megéri kockáztatni a Magyar Nemzet keddi cikke szerint, hiszen akár 6-7 millió forintot is kereshetnek egy éjszaka alatt. A NAV jövedéki statisztikája szerint tavaly több mint 7,9 milliárd szál cigarettát, szivart és szivarkát értékesítettek Magyarországon, ami jócskán elmarad a korábbi évek átlagától.

A statisztikákból azonban az is kiderül, a cigarettaforgalomban tapasztalt visszaesés hátterében nem a tömeges leszokás, hanem a fogyasztói magatartás változása áll: dobozos cigaretta helyett inkább dohányt vesznek az emberek.

A valószínűleg rekordmennyiségű, 5700 tonna fogyasztási dohányból 1 grammos, keményre tömött szálakkal számolva 5,7 milliárd szál cigarettát sodorhattak. Az ezzel együtt számolva összesen 13,6 milliárd szál cigaretta csak 1,4 milliárddal múlja alul a megelőző év fogyasztását.

A lap a hatóságtól megtudta: 2011 és 2013 között évente 60-70 millió szál cigarettát foglaltak le a különböző eljárások során, tavaly pedig több mint 100 milliót, ezzel egy időben a feketepiacról kivont dohány tömege 4,5 tonnáról csaknem hatszorosára, 26 tonnára emelkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.