Emmi

Az szja egy plusz egy százalékát május 20-ig lehet felajánlani

Minden magánszemély, valamint egyéni vállalkozó és őstermelő rendelkezhet személyi jövedelemadója (szja) egy plusz egy százalékáról május 20-ig.

2015.05.18 17:22MTI

Az egyik egy százalékot valamelyik egyház vagy a kiemelt költségvetési előirányzat, a másikat pedig egy civil szervezet számára lehet felajánlani - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága hétfőn.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: a rendelkező nyilatkozat az szja-bevallási nyomtatvány része, de a bevallástól függetlenül is beküldhető. Az egyházak felsorolása az Emmi honlapján érhető el. Az egyházi egy százalék egy az Országgyűlés által meghatározott kiemelt előirányzat - 2015-ben a Nemzeti Tehetség Program - részére is felajánlható.

A másik csoportot a legalább két éve bírósági nyilvántartásba vett, magyarországi székhelyű, közvetlen politikai tevékenységekben nem részt vevő, közhasznú tevékenységet folytató civil szervezetek alkotják. Ezeknek a szervezeteknek a listája a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján található.

A közleményben jelezték, hogy az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeket a sikeres kiutalásról a NAV szeptember 30-át követően tájékoztatja.

A kedvezményezettek a kiutalt összeg egynegyedét használhatják fel működési célra, a kapott támogatás háromnegyedét kizárólag közhasznú tevékenységekre fordíthatják.

Tavaly 24 784 civil szervezet összesen 7 milliárd forint támogatást kapott, így egy szervezetre - átlagosan - 282 ezer forint jutott.

A hazai civil szervezetek támogatásának legfőbb forrása a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), amelyet a kormány az idén 5,4 milliárd forinttal támogat. Ez jelentős emelkedés a korábbi évek költségvetési törvényében meghatározott 3,3 milliárd forinthoz képest - közölte az Emmi.

A szaktárca korábbi közleménye szerint 2015-től a NEA kapja meg a civil szervezetek részére felajánlható és a ténylegesen kiutalt szja egy százalékok különbségének megfelelő összeget, például az adójuk egy százalékáról nem rendelkezők, a formai hibás rendelkezések, illetve a szervezet megszűnése miatt célba nem jutó egy százalékok összegét.

Az idén csaknem 16 ezer pályázat érkezett az alaphoz, azok elbírálását öt, a civil szervezetek képviselőiből álló szakmai kollégium végzi.

Aki adóbevallását a május 20-i határidő után küldi el, az nem rendelkezhet adójának egy plusz egy százalékáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.