Leadás van

Nagyon figyeljen a könyvelőjére május 31-ig!

Kényszertörléssel számolhatnak, akik elmulasztják a mérlegleadást.

2015.05.11 21:45MTI

A kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknak május 31-ig le kell adniuk mérlegeiket, a mulasztók ellen kényszertörlési eljárást indíthat az adóhatóság, amely tavaly már közel 30 ezer ilyen eljárást kezdeményezett - hívta fel a figyelmet a Bisnode online marketing, kockázatkezelési és üzleti információs megoldások kínáló nemzetközi cégcsoport magyar leányvállalata.

A cég az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismerteti: a 2013 végén működő 558 ezer magyarországi cégből 2014-ben több mint 412 ezer vállalkozás nyújtott be éves beszámolót. Az evás, kivás és katás adózók nem kötelezettek mérleg leadására, továbbá a külföldi cég magyarországi kereskedelmi képviseletének sincs ilyen kötelezettsége.

Évről évre rengeteg olyan társas vállalkozás van, amely elmulasztja mérlegének közzétételét. Régebben súlyos következmények nélkül járt, ha a beszámoló leadását elmulasztották a cégek, mára azonban már komoly következményekkel kell számolniuk, ugyanis törölhetik őket a cégnyilvántartásból - mutatnak rá a közleményben.

A NAV 2011-ben több mint 20 ezer kényszer-végelszámolást indított, de 2012-ben megjelentek a kényszertörlések is, így 2013-ban - a beszámoló leadását elmulasztókkal szemben - a NAV gyakorlatilag már csak kényszertörlésekkel lépett fel. Tavaly a 30 ezres kényszertörlési szám rekordot döntött, valószínűleg nem lesz ez másként idén sem - jegyezték meg.

A kényszertörlési eljárás alá került cég gazdasági üzletszerű tevékenységet nem végezhet, amelyet nemcsak az eljárás alá került cégnek, hanem az üzleti partnerének is figyelembe kell vennie - jelezték a közleményben.

A mérlegleadási időszakban ajánlatos megvizsgálni azt is, hogy az üzleti partnerek teljesítménye hogyan változott, mivel ez hasznos információkkal szolgálhat a vevők fizetőképességéről. Amennyiben csak évente egyszer vizsgálják felül a cégek partnereik megbízhatóságát, a Bisnode azt javasolja, hogy ezt mindenképpen a beszámoló leadását követően tegyék meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.