Másodszor is lecsapott a NAV

Hajléktalanok nevében kereskedett a fémhulladékkal

Másodszor csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy Gödöllőn tevékenykedő illegális fémkereskedőre, aki mintegy 100 tonna fémhulladékot adott tovább engedéllyel rendelkező kereskedőknek hajléktalanok nevében.

2015.04.29 09:57Havariapress

A NAV pénzügyőrei másodszor jártak Gödöllőn ugyanannál a magánszemélynél, akitől tavaly 163 kilogramm vashulladékot koboztak el illegális fémkereskedelmi tevékenység miatt. Az illető akkor közel 300 ezer forint fémigazgatási bírságot kapott.

A mostani ellenőrzéskor a pénzügyőrök útközben találkoztak a fémkereskedővel, amikor egy kisteherautóval szállított 2,6 tonnányi fém gépjárműalkatrészt, valamint bontásból származó fémhulladékot, s egy - a fémhulladékok mérésére szolgáló - tolósúlyos mérleget.

A közúti ellenőrzéskor kiderült, hogy a raktérben lévő autóalkatrészeket autószerelőktől kapta, azonban azok eredetét semmilyen okmánnyal nem tudta igazolni. A fémkereskedők nyilvántartásai alapján kiderült az is, hogy az ellenőrzött személy 2010 januárjától kezdve - hajléktalan emberek nevében - közel 100 tonna fémhulladékot már értékesített engedéllyel rendelkező fémkereskedőnek.

A pénzügyőrök illegális fémkereskedelmi tevékenység miatt a gépjárművön lévő 2,6 tonna fémhulladékot, illetve a fémfelvásárlók által kiállított fémleadási okmányokat lefoglalták és fémkereskedelmi törvénysértés miatt eljárást indította.

Mivel a hulladékok gyűjtését, tárolását és ártalmatlanítását is engedély nélkül végezte a kereskedő, hulladékgazdálkodás megsértése bűncselekmény elkövetése miatt is felelnie kell. Az engedély nélkül folytatott illegális tevékenység miatt több mint 8 millió forint bírság kiszabása várható.

A NAV vizsgálatot indított a fémkereskedők ellen is, akik a lomtalanításból származó fémhulladékot átvették, és ha bebizonyosodik, hogy a fémkereskedők szabályt szegtek, úgy a kereskedők számíthatnak arra, hogy ellenük fémigazgatási eljárást indít a NAV.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.