Meghiúsult üzlet

Az ekáer buktatta le az illegális burgonyabizniszt

Az ellenőrök az ekáer információinak elemzésekor ellentmondásokat fedeztek fel egy gazdálkodó adóbevallásában az unióból származó beszerzések, illetve az ekáer bejelentések között, ezért folyamatosan figyelemmel kísérték a szállítmányait.

2015.04.25 13:59MTI

Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) adatainak ellenőrzése nyomán foglaltak le 80 tonna jelöletlen burgonyát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón, egy gazdálkodó telephelyén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai - tájékoztatta a NAV szóvivője szombaton az MTI-t.

Az ellenőrök az ekáer információinak elemzésekor ellentmondásokat fedeztek fel a gazdálkodó adóbevallásában az unióból származó beszerzések, illetve az ekáer bejelentések között, ezért folyamatosan figyelemmel kísérték a szállítmányait - közölte Suller György Attila.

Mint kiderült, a csalók célja az volt, hogy a bizonytalan eredetű burgonyát magyar termékként értékesítsék - tette hozzá.

A vizsgálat adatai szerint, a vállalkozás előírásszerűen bejelentette több kamionnyi burgonya érkezését, és rendelkezett a szállítmányokhoz kapcsolódó ekáer számokkal is. A NAV pénzügyőrei ugyanakkor a HU-GO útdíjrendszer nyomvonaladataiból pontosan tudták, mikor érkeznek a járművek a cég telephelyére, és az aznapi utolsó jármű célba érkezése előtt célirányosan közúti ellenőrzést tartottak.

A kontroll során kiderült, hogy 22 tonnányi, bizonytalan eredetű minőségi jelzéssel el nem látott ömlesztett burgonyát tartalmazott a szállítmány.

A pénzügyőrök elkísérték a szállítmányt a vállalkozás telephelyére, a helyszínre érkező élelmiszerbiztonsági ellenőrök azonnal zárolták a rakományt, és elkezdték a vizsgálatot. Ugyanakkor azt a raktárt is zárolták, ahol a már korábban megérkezett árut tárolták.

A magyar termékké történő átcsomagolás egyrészt csorbítja a magyar minőségbe vetett bizalmat, illetve az áru igazolatlan származása miatt a vásárlók egészsége is károsodhatott volna. Ezért a burgonyát a kormányhivatal munkatársai megsemmisítették - hangsúlyozta Suller György Attila

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.