Egyenlő bánásmódot

Baromfi Terméktanács: miért csak a sertéshús áfája csökken?

A szervezet szerint nincs szakmai indoka annak, hogy miközben a sertés tőkehús általános forgalmi adója (áfa) 5 százalékra csökkenne 2016 januárjától, a baromfitermékek áfakulcsa továbbra is 27 százalékos maradna.

2015.04.23 11:31MTI

A BTT tájékoztatása szerint a sertés- és a baromfihúsok egymást helyettesítő termékeknek számítanak, az egyoldalú adómérséklés a baromfitermékeket komoly versenyhátrányba hozná, ez pedig jelentősen rontaná az ágazati szereplők jövedelmezőségét és munkahelyeket sodorna veszélybe.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy a sertés tőkehúsra 2016 januárjától 5 százalékos áfakulcs bevezetését javasolja a kormánynak.

A BTT a közleményben leszögezi: nincs olyan szakmai indok, amely alapján a csaknem száz százalékban magyar tulajdonban lévő baromfi termékpályát, illetve annak termékeit az áfa-szabályozásban diszkriminálni kellene. Kiemelik, hogy az ágazat a hazai hústermelés 53 százalékát adja, a hazai fogyasztásban pedig a baromfihúsok állnak az első helyen. Az éves átlagfogyasztás baromfihúsból 32 kilogramm, míg sertéshúsból 28 kilogramm Magyarországon.

A BTT szerint a diszkriminatív javaslat a baromfitermékek indokolatlan fogyasztás-csökkenését idézheti elő, ágazati vállalkozásokat lehetetlenítene el, hiszen a 22 százalékos fogyasztói árkülönbség költségoldalról kigazdálkodhatatlan.

A terméktanács a közleményben felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar agrárium második legnagyobb exportőrének számító baromfiágazat 60 ezer embert foglalkoztat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.