Brókerbotrány

NGM: nem kell adót fizetni a ténylegesen meg nem szerzett jövedelem után

Senkinek sem kell adót fizetnie olyan jövedelem után, amelyet ténylegesen nem szerzett meg, így nem érheti hátrány a brókerbotrány befektetőit az adózásban.

2015.04.10 14:38MTI

A gazdasági tárca a tájékoztatás szerint arra kéri a Nemzeti Adó-és Vámhivatalt (NAV), hogy ne alkalmazzon semmilyen szankciót azokkal a - 2014-ben ténylegesen jövedelmet nem szerző - magánszemélyekkel szemben, akik a Buda-Cash Zrt. (felszámolás alatt), a Hungária Értékpapír Zrt., illetve a Questor Zrt. által küldött kifizetői igazolásokon szereplő adatokat nem tüntetik fel a személyi jövedelemadó (szja) bevallásukban, és az adót sem fizetik meg utána.

Azokat a 2014-ben keletkezett jövedelmeket, amelyeket a magánszemélyek ténylegesen megszereztek és nem merül fel az igazolás hitelességének kérdése, fel kell tüntetni a bevallásban, és az adót meg kell fizetni utána - írja az NGM.

A tárca közleményében felidézte: minden cégnek 2015. január 31-ig meg kellett küldeni a kifizetői igazolásokat, amelyen szerepel, hogy az elmúlt - 2014-es - évben mekkora jövedelmet szerzett a magánszemély az adott vállalkozástól. Az igazolások adatait a NAV elektronikusan, a magánszemélyek papíron kapták meg, és ez alapján töltik ki az szja-bevallásukat.

A felszámolt, illetve felfüggesztett tevékenységű brókercégek is megküldték befektetőiknek január végén a kifizetői igazolásokat. Azonban kérdéses, hogy a papíron szereplő adatok megfelelnek-e valóságnak. Éppen ezért bevallani és adót fizetni csak annak kell, aki a brókerbotrányban érintett három cégtől 2014-ben ténylegesen jövedelemhez jutott - hívja fel a figyelmet az NGM a tájékoztatásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.