Részletfizetés, halasztás

Kevesebb cég kért haladékot a NAV-tól

2012-ben 21 ezer alkalommal folyamodtak a társaságok részletfizetésért vagy halasztásért összesen 138 milliárd forint összegre, tavaly 15 ezer céges kérelem érkezett 104 milliárdra.

2015.04.07 22:30MTI

A gazdasági élet szereplői tavaly a korábbinál ritkábban és kisebb összegre kértek haladékot vagy részletfizetési lehetőséget az adóhatóságtól - számol be a Napi Gazdaság.

Az újság keddi cikke szerint 2012-ben összesen 21 ezer alkalommal folyamodtak a társaságok részletfizetésért vagy halasztásért a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), összesen 138 milliárd forint összegre, míg tavaly 15 ezer céges kérelem érkezett 104 milliárd forintra. A vállalkozások legtöbbször a forgalmi adó kapcsán kérelmezték a feltételek könnyítését.

A hatóság nagyjából a cégek beadványainak a felét hagyta jóvá. A lakosságtól évről évre hozzávetőleg 50 ezer beadvány érkezik, körülbelül 30 milliárdos összegben.

A polgárok általában személyi jövedelemadójukat nem tudják időben leróni, esetleg az illeték haladja meg aktuális anyagi lehetőségeiket.

A magánszemélyek nagyobb eséllyel számolhatnak folyamodványuk elfogadásával, a NAV ugyanis három ilyen kérésből kettőnek rendszerint eleget tesz. Az esetek közel felében a haladék, a részletfizetési lehetőség nyomán sem érkeznek meg az adóbefizetések - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére a NAV szóvivője.

Kis Péter András hozzátette: ha az adózó a kedvezmény feltételeit nem teljesíti vagy az esedékes részletet nem utalja át, az enyhítés érvényét veszti, és a tartozás - járulékaival együtt - egy összegben esedékessé válik. A hivatal pótlékot számolhat fel, és végrehajtási eljárás is kezdetét veheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.