Több település szánhatja rá magát

Jövőre még több adó jöhet

Jövőre akár a jelenleginél ötvenszer több település szánhatja rá magát különböző vagyoni típusú adók kivetésére.

2015.04.07 07:57MTI

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke a Napi Gazdaság keddi cikke szerint elsősorban a vagyoni típusú adók dömpingszerű kivetésére lát esélyt a következő évben.

A törvénymódosítás életbe lépése óta a települések alig 0,3 százaléka, azaz mintegy 100 önkormányzat élt a lehetőséggel és terhelte meg a lakosságot földadóval vagy útadóval - mondta Schmidt Jenő.

A kormányhivatalok eddig egyelőre csak apróbb kifogásolnivalót találtak a helyi földadókkal kapcsolatban. A jogértelmezés mindenesetre nem mindenhol egységes.

Amennyiben a kormányhivatalokon külön-külön átmennek a földadóügyek, az önkormányzatoknak akár 10-15 százaléka is élhet jövőre a kivetés lehetőségével.

A nagyjából 300 település így jövőre összesen 15 milliárddal bővítheti saját kasszáját - írta a lap. A Magyar Önkormányzatok Szövetségénél (MÖSZ) hasonlóan látják a jövőt. Gémesi György elnök szerint az önkormányzatok idén még elsősorban az eddigi helyi adókkal (építmény-, ingatlan-, telek-, iparűzési) operálnak.

Jövőre azonban a nagyobb adóerő-képességű települések újabb és újabb terheket vethetnek ki, immáron települési adó formájában. Többnyire a működési kiadások és a fejlesztések után kell majd többet fizetni. Az újabb adók kivetésére egyebek között az önkormányzati feladatfinanszírozás miatt lesz szükség.

A szociális feladatok átalakításával az önkormányzati szektornak összességében 40 milliárd forint deficittel kellhet szembenéznie már idén - jelezte Gémesi György.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.