Egyszerűsített bejelentés

Tovább egyszerűsödött az ekáer

A nem kockázatos termékek esetében a gazdálkodók jelentős része néhány adat megadásával egyszerűsített bejelentést tehet.

2015.04.01 12:06MTI

Tovább egyszerűsödött az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) április 1-jétől, a nem kockázatos termékek esetében a gazdálkodók jelentős része néhány adat megadásával egyszerűsített bejelentést tehet - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

A nem kockázatos termék esetében egyszerűsített bejelentést tehet az adózó, ha a bejelentést megelőzően két évvel kimutatott éves nettó árbevétele az 50 milliárd forintot, saját termelésű készletértékesítéséből származó nettó árbevétele a 40 milliárd forintot elérte, szerepel a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisában és adószáma nincs felfüggesztve.

Az egyszerűsített bejelentéskor csak a feladó és a címzett adatait - nevét, adószámát -, valamint a nem kockázatos termék belföldi fuvarozására használt gépjármű rendszámát kell bejelenteni.

Az egyetemes postai szolgáltatók szintén egyszerűsített bejelentést tehetnek.

Április 1-jétől belföld-belföld viszonylatban, ha a nem kockázatos terméket a címzett fuvarozza vagy fuvaroztatja el, az ekáer-ben a feladó helyett a címzett jelenti be a szállítmányt.

Az adózó érvénytelenítheti a 15 napig érvényes ekáer-számot, de április 1-jétől az érvénytelenítés esetén annak indokát is meg kell adni.

Az igényelt ekáer-szám érvényességi idejét továbbra sem lehet meghosszabbítani, annak lejárta esetén új számot kell igényelni - áll a NAV közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.