Az e-útdíj sem volt kevés

Megdobták az adóbevételeket az online pénztárgépek

Jelentősen nőttek az adó- és vámbevételek a közép-magyarországi régióban.

2015.03.25 11:33MTI

Jelentősen nőttek az adó- és vámbevételek tavaly a közép-magyarországi régióban: a kiemelt adónemekből (áfa, szja, járulékok) 521 milliárd forinttal többet (3492 milliárd forintot) fizettek be az államkasszába az adózók, mint 2013-ban, a vám- és jövedéki szakterület bevétele pedig 109,7 milliárd forint volt - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.

A NAV szerint a növekedés főként az általános forgalmi adó (áfa) bevétel 248,6 milliárd forintos emelkedésére vezethető vissza, melyre egyebek mellett az online pénztárgépek bevezetése, az e-útdíjhoz kapcsolódó áfa-befizetések, valamint a beruházások 21,4 százalékos növekedése volt pozitív hatással.

Az eredményhez szintén nagy mértékben hozzájárult az Egészségbiztosítási és a Nyugdíjbiztosítási Alapokba befolyt 196,2 milliárd forinttal magasabb összeg.

Az intenzívebb termékimportnak, valamint a valutaárfolyamok - külkereskedelem szempontjából - kedvező változásának eredményeként dinamikusan 3,3 milliárd forinttal nőttek a vámbevételek.

A közép-magyarországi régióban (főváros és Pest megye) egy év alatt 15,8 ezerrel nőtt a vállalkozók száma, így 595,8 ezer adószámmal rendelkező gazdálkodó, egyéni vállalkozó, illetve önálló tevékenységet folytató magánszemély tevékenykedik.

Az adóhatóság arról is tájékoztatott, hogy a Pest megyei és a fővárosi adóigazgatóságok tavaly több mint 82 ezer ellenőrzést végeztek, melyek keretében 20 ezer jogszabálysértést tártak fel, 229,7 milliárd forint értékben.

Ezen belül több mint 11 ezer jövedéki ellenőrzést bonyolítottak le, melynek mintegy 20 százaléka tárt fel szabálytalanságot, és a dohánykereső kutyák segítségével gyakran eldugott, nehezen hozzáférhető helyekről is előkerült a csempészáru. A pénzügyőrök az illegális dohánykereskedelem felszámolását célzó vizsgálatok eredményeként 848 ezer szál cigarettát, valamint 45 kilogramm finomra vágott fogyasztási dohányt foglaltak le a fővárosban.

A fémkereskedelmi ellenőrzések egyharmada tárt fel jogsértést, a három hónapig tartó tavaszi ellenőrzési sorozat eredményeként 18 illegálisan működő fémtelepre, autóbontóra került lakat és több büntetőfeljelentés is született, a korábbi százmilliós nagyságrendű kár nagyjából a negyedére mérséklődött.

A feltárt jogsértések következményeként a bűnügyi igazgatósághoz több mint 4400 büntetőfeljelentés érkezett 2014-ben. Míg ez a szám az egy évvel korábbihoz képest kis mértékben (1,5 százalékkal) csökkent, az elkövetési érték 11,7 milliárd forinttal (mintegy 35 százalékkal) nőtt és megközelítette a 45 milliárd forintot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.