Szerdán lejár

Több tízezer embert érint ez a fontos adóhatáridő

Az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésre kötelezett őstermelőknek, magánszemélyeknek valamint evás egyéni vállalkozóknak február 25-éig kell bevallaniuk és befizetniük személyi jövedelemadójukat.

2015.02.23 15:19MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2013-as adóévről 203,1 ezer egyéni vállalkozói bevallást dolgozott fel - közülük 187,5 ezren tételes költségelszámolók, 15,6 ezren átalanyadózók voltak -, míg egy évvel korábban még mintegy 251 ezret.

A csökkenésben szerepe lehetett, hogy 2013-ban bevezették a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata); az év végén működő közel 76 ezer működő katás adóalanyból több mint 64 ezer egyéni vállalkozó volt.

Az adóhatóság honlapján fellelhető adatok szerint a tételes költségelszámoló egyéni vállalkozók bevétele 2013-ban 1815,4 milliárd forintot tett ki, nagyjából az előző évinek megfelelő.

Az egy főre jutó árbevétel az előző évi 7,9 millióról több mint 9,7 millió forintra nőtt. A NAV által vizsgált egyéni vállalkozói kör 57,7 százaléka nyereséggel, 34 százaléka veszteséggel zárta 2013-at, 19 ezren nullszaldósak voltak.

A nyereség mintegy 5,2 százalékkal, 90,1 milliárd forint közeli szintről 94,8 milliárd forintra nőtt, a realizált veszteség 49,8 milliárdról 40,7 milliárd forintra mérséklődött. Az egy főre jutó nyereség 23,9 százalékkal, 687 ezer forintról 829 ezer forintra emelkedett, míg a fajlagos veszteség 8,9 százalékkal, 639 ezerről 696 ezer forintra.

Az eredmény után 165,6 ezren vallottak vállalkozói szja-kötelezettséget, az általuk kimutatott személyijövedelemadó-kötelezettség 9,4 milliárd forint volt, 0,2 milliárddal több, mint 2012-ben. Az adóhatóság az idén az előző évinél több vizsgálatot tervez az egyéni vállalkozók körében.

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese ezt az idei ellenőrzési irányelvek ismertetésekor azzal indokolta, hogy az általuk bevallott jövedelem és fizetett adó minimális a munkaviszonyban szerzetthez képest, egy szabolcsi magánszemély évente átlagosan nyolcszor-tízszer annyi szja-t fizet be, mint egy egyéni vállalkozó. Hasonlóan kiemelt figyelem irányul idén az őstermelőkre is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.