Adóügy

Húszezer végrehajtást bonyolítottak tavaly Nógrádban

30 ezer vállalkozó és magánszemély van a hátralékosok között, 5,3 milliárdos adósságukból már 3,2 milliárd forintot szedtek be a végrehajtásokkal.

2015.02.23 14:56MTI

Tavaly év végén 5,3 milliárd forintnyi hátralékot halmoztak fel a Nógrád megyei adózók, az adóhivatal mintegy húszezer esetben indított végrehajtást - inkasszót, ingó- és ingatlanvégrehajtást, jövedelemletiltást - a tartozások behajtásáért - mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának vezetője hétfőn Salgótarjánban.

Szalayné Ostorházi Mária a múlt évet összegző sajtótájékoztatón hozzátette: 30 ezer vállalkozó és magánszemély van a hátralékosok között, 5,3 milliárdos adósságukból már 3,2 milliárd forintot szedtek be a végrehajtásokkal.

A főigazgató tájékoztatása szerint 2014-ben mintegy 50 milliárd forint adót fizettek be a Nógrád megyei vállalkozók és magánszemélyek, ez az országos adó- és járulékbevételek fél százalékát teszi ki.

Kiemelte, hogy a megyében nyolc százalékkal többet, 13,4 milliárd forintot költöttek beruházásokra, döntően tárgyi eszközökre.

A foglalkoztatottságról szólva elmondta: a teljes munkaidőben alkalmazottaké nyolc, a részmunkaidősöké egy százalékkal nőtt 2014-ben. Ez összesen 15 ezer munkavállalót jelent, utánuk vették igénybe a munkáltatók a munkahelyvédelmi akcióterv keretében igényelhető kétmilliárd forintot.

Szalayné Ostorházy Mária kedvezőnek nevezte a nógrádi bevallási fegyelmet, ami a 25 ezer vállalkozónál 98, a magánszemélyeknél 97 százalékos volt.

A főigazgató arra is kitért, hogy 2015-ben a fodrászok, kozmetikusok, masszőrök, magánorvosok, állatorvosok és ügynökök állnak majd az adóhatóság ellenőrzéseinek középpontjában.

Blahó Péter, a NAV Észak-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: 2014-ben az import vámeljárások száma mintegy ezer, az exporté pedig 1200 volt.

Ez a korábbi évekhez képest stabil folyamatot mutat, aminek az a magyarázata, hogy nem következett be jelentős változás abban a gazdálkodási környezetben, amiben működünk - tette hozzá.

Közölte, tavaly 115 millió volt az uniós vámbevétel, import áfából pedig 256 millió forint folyt be.

Balázs Zsolt, a Regionális Bűnügyi Igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy az észak-magyarországi régió három megyéjében átlagosan 15 százalékkal több büntetőeljárást indítottak tavaly, mint 2013-ban, Nógrád megyére azonban csökkenés jellemző: a 2013-as 166-tal szemben 2014-ben 132 ügy indult.

Mint mondta, régiós szinten (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében) továbbra is a számvitel rendjének megsértése teszi ki a nyomozások egyharmadát, emellett a legfontosabb pénzügyi, gazdasági bűncselekmények a költségvetési csalás, a csődbűncselekmény, valamint a szerzői jogok megsértése, különböző termékek hamisítása.

Balázs Zsolt új bűncselekményként említette a főleg Borsodban jelentkező társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással visszaélést.

Ezek 2013-ban még elenyészőek voltak, tavaly viszont már nem elhanyagolható mértékre, négy százalékra nőtt az arányuk - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.