Vádemelést javasol a NAV

Négyszázmillió, "adómentesen" - baranyai fémkereskedők

A látszólag szabályos fémkereskedelemmel és vendéglátással foglalkozó család több országot érintő "körhintacsalást" követett el hatalmas mennyiségű fémhulladék felhasználásával.

2015.02.17 11:40MTI
Forrás: NAV (A kép csak illusztráció)

Vádemelést javasol a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága hét ember ellen, akik a gyanú szerint 400 millió forintot csaltak el fémhulladék szabálytalan adásvételével és valótlan költségek elszámolásával - tájékoztatott az igazgatóság sajtóreferense.

Kuperczkó Adrienn közleménye szerint a bűnügyi nyomozók a napokban befejezték a nyomozást az ügynek egy baranyai fémkereskedő családi vállalkozáshoz köthető érintettjei ellen, akiknek vádemelését költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezték a Baranya Megyei Főügyészségnél.

A vállalkozás gyakorlatilag úgy működött, mint egy bűnszervezet: a látszólag szabályos fémkereskedelemmel és vendéglátással foglalkozó család több országot érintő "körhintacsalást" követett el hatalmas mennyiségű fémhulladék felhasználásával - írta a pénzügyőr hadnagy.

Hozzátette, a társaság valójában számla nélkül, magyar cégektől vásárolta fel a fémhulladékot, azonban ezeket hamis számlákkal csehországi és felvidéki beszerzéseknek álcázta, a fiktív számlákat pedig arra használta fel, hogy uniós beszerzések látszatát keltve azok után egyik oldalon jogosulatlanul igényeljen vissza, a másik oldalon pedig ne fizessen be adót.

Kuperczkó Adrienn utalt rá, hogy a pénzügyi nyomozók a NAV kommandósai segítségével még 2013 februárjában tartottak házkutatást a család tagjainál a Pécshez tartozó Hirden, s őrizetbe vettek négy embert, akik később előzetes letartóztatásba kerültek.

A nyomozók az okozott kár megtérülése érdekében lefoglaltak tízmillió forintot, ugyanilyen értékben arany ékszereket, egy luxusautót, továbbá biztosították a család nagy értékű ingatlanát és zárolták a gyanúsítottak bankszámláin lévő pénzt - fűzte hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.