A héten átadják az iratokat

Agrártámogatási csalások: vádemelést javasol a NAV

A NAV pénzügyi nyomozói különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete, valamint hivatali visszaélés és befolyással üzérkedés megalapozott gyanúja miatt folytattak nyomozást.

2015.02.11 17:21MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya fejezi be az uniós területalapú agrártámogatásokkal kapcsolatban indított nyomozást, és az ügy iratait ezen a héten vádemelési javaslattal átadja a nyomozás felügyeletét ellátó Fővárosi Főügyészségnek - közölte az agrárszektor.hu portállal Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője.

A NAV pénzügyi nyomozói különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete, valamint hivatali visszaélés és befolyással üzérkedés megalapozott gyanúja miatt folytattak nyomozást. A gyanú szerint az elkövetők csaknem 23 ezer hektár terület után több mint másfél milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be.

A központi nyomozó főosztály 84 gyanúsítottat hallgatott ki, és többükkel szemben közokirat-hamisítás, illetve pénzmosás megalapozott gyanúját is közölte. Jelenleg egy ember van házi őrizetben - ismertette a portál.

Az agrárszektor.hu felidézte: a visszaélési botrány 2013-ban robbant ki, amikor kiderült, hogy egyesek - a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal belső segítségét is felhasználva - jogosulatlanul igyekeztek uniós területalapú agrártámogatásokhoz jutni.

Az ügy 2013. októberi kipattanásakor a Fővárosi Főügyészség rendelt el nyomozást, amelyet végül a NAV bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya folytatott le.

Az MTI 2013 decemberében számolt be arról, hogy nyomozást indított a NAV a területalapú támogatásokkal kapcsolatban egy december közepén érkezett feljelentés alapján.

Budai Gyula, az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára decemberi 11-ei sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb visszaélésekre bukkant a földalapú támogatások igénylésénél, és az üggyel kapcsolatos információkat a dokumentumokkal együtt átadta Sors Lászlónak, a NAV bűnügyi elnökhelyettesének.

Akkori jelzése szerint a tárca korábbi bejelentése alapján már folyt egy büntetőeljárás a NAV-nál költségvetési csalás megalapozott gyanújával, hasonló tényállás miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.