NAV-közlemény

Még egy hétig kérhető a munkáltatótól az adómegállapítás

Ezt a lehetőséget azok használhatják ki, akik kizárólag egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben adóköteles jövedelmet.

2015.01.27 08:33ma.hu

Legkésőbb február 2-ig nyilatkozhatnak a munkavállalók arról, kérik-e munkáltatójukat a személyjövedelemadó-bevallás elkészítésére, azaz a munkáltatói adómegállapításra.

Tavaly csaknem 870 ezer adózó szja-bevallását a munkáltatója készítette el. Évről évre egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, amelyet idén február 2-áig választhatnak az alkalmazottak. Ha a munkáltató nem vállalja ezt az adminisztrációt, lehetőség van az egyszerűsített bevallásra, amely a NAV közreműködésével készül, és ugyancsak egy nyilatkozat kitöltésével letudható az elmúlt évi kereset adójának bevallása. A NAV segítsége február 16-ig kérhető. A munkáltatót a 14NY29-es, a NAV-ot a 1453NY jelű nyilatkozatban kérhetik az adózók az szja-bevallás elkészítésére.

Bármely bevallási módot választják is az adózók, mindenképpen meg kell kapniuk a kifizetők igazolását (14M30) február 2-áig a tavalyi jövedelemről és az év közben levont adóelőlegről. Ez az igazolás tartalmazza ugyanis az szja-bevallás alapinformációit. Az igazoláson szerepel az is, ha valaki a NAV közreműködését kérheti az egyszerűsített bevallás elkészítésében.

A munkáltatói adómegállapításról az adózók április 30-áig igazolást kapnak és ezután nincs egyéb teendőjük a bevallással.

Illusztráció: NAV

A NAV honlapján és ügyfélszolgálatain elérhetők az szja-bevalláshoz szükséges nyomtatványok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.