NAV

Hibázott az ekáer: szivárogtak a konkurencia adatai

A NAV által üzemeltetett elektronikus árukövető rendszer hibája miatt átmenetileg nemcsak saját forgalmi adataikat tudták lekérni a felhasználók a rendszerből a nol.hu szerint, hanem a konkurenciáét is. Az adatok összesített formátumúak, csak egy cégnél volt adatletöltés, és a hibát már elhárították.

2015.01.09 18:49MTI

A nol.hu pénteken arról számolt be, hogy azok, akik egy külön felhasználói felülettel (interface) próbáltak kapcsolódni az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerbe (ekáer), a felhasználói felületen nemcsak saját adataikat tudták lekérni, hanem másokét is, így a versenytársak is látták, hogy kitől mit, mennyit és mennyiért rendeltek nettó áron.

A lapnak a cikk szerint több kereskedőcég is jelezte a problémát.

Suller György Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője megerősítette: a hiba okán láthatóvá váltak a bejelentési adatok. Ezek azonban szerinte összesített formátumúak, vagyis a termékek beszerzési árára, tételenkénti adataira nem lehet következtetni. A NAV rendelkezésére álló információk szerint egyetlen hipermarket esetében történt adatletöltés, a cég az észlelt problémát - együttműködve a NAV-val - azonnal jelezte. Az interfacen keresztül történő adatfeladási felület tesztelése során észlelt hibát azonnal elhárították, vagyis jelenleg az adatok ilyen módon nem tölthetőek le - közölte a szóvivő.

Január 1-jétől kizárólag ekáer-szám birtokában lehet bejelentési kötelezettség alá eső közúti szállítást végezni. Ha egy vállalkozás útdíjköteles gépjárművel - vagyis 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsival - az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra behoz vagy Magyarországról valamely EU-tagállamba kivisz terméket, vagy belföldön nem végfelhasználó számára első adóköteles termékértékesítést végez, köteles erről a NAV-nál az ekáer elektronikus felületén bejelentést tenni. A bejelentő ekáer-számot kap, amely a szállítandó termékhez kapcsolódik, és 15 napig érvényes. Azok a fuvarozásban érintett termelők kötelesek ekáer-számot igényelni, akik áfakörbe tartoznak, és nem kértek áfa alanyi adómentességet.

A nemzetgazdasági tárca korábbi indoklása szerint a rendszer bevezetésének célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a szállítmányok fiktív utaztatásának megakadályozása, a gyakran az egészséget is veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása, az adóelkerülők kiszűrése. Január végéig türelmi időszak van, februártól azonban a mulasztókra már bírságot szabnak ki, amelynek mértéke a be nem jelentett áru értékének 40 százalékáig terjedhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.