Ömlött a pénz

Úttörőtábort is elárverezett az adóhatóság

Kétmilliárd forint bevétele származott az adóhivatalnak a tavaly novemberig a lefoglalt termékek és ingatlanok árverezéséből. A pénz a központi költségvetésbe folyt be.

2015.01.06 09:33ma.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly november végéig összesen 22 ezer online és hagyományos árverést tartott. A licitek döntő többsége az elektronikus árverési felületen zajlott –  hagyományos árverést jellemzően csak akkor rendeznek, ha a lefoglalt tárgyakat nem tudják, vagy nem éri meg a telephelyre szállítani.

"Az árverésekből az év utolsó előtti hónapjának végéig befolyt bevétel meghaladta a kétmilliárd forintot" – mondta Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője a Kossuth Rádió Krónika című adásában. "A NAV bevételei minden esetben az állami költségvetésbe kerülnek" – tette hozzá a szóvivő.

Jellemzően ingóságokat értékesítenek ilyen módon, ezek közül a ruházati termékek, a járművek és azok alkatrészei a legkeresettebbek. Ingatlanok közül leginkább családi házak kerültek kalapács alá, de gazdára talált néhány különleges épület is, köztük egy vidéki nagyvárosi vásárcsarnok és egy úttörőtábor. A bűnügyek során elkobzott ingóságok közül leggyakrabban filmkereskedelmi engedélyköteles anyagokat, járműveket és ruházati termékeket árvereztek, az ebből származó bevétel meghaladta a 160 millió forintot.

Az árverések azonban az adóhatóság bevételeinek csak kis hányadát teszik ki. A pénz legnagyobb része a végrehajtási eljárások során befizetett összegekből, illetve inkasszóból származnak.

2013-ban a végrehajtási eljárásokból származó bevétel meghaladta a 361 milliárd forintot, és az eddigi adatok szerint az ebből a forrásból származó pénz, 2014-ben is megközelíti ezt az összeget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.