NAV közlemény

30 tonna fémhulladék a kertben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgon rakteréből 620 kilogramm, valamint egy családi ház kertjéből és garázsából 30 tonna háztartási fémhulladékot foglaltak le.

2014.12.16 09:27ma.hu
Fotó: NAV

A NAV Bevetési Főigazgatóságának pénzügyőrei egy furgon rakterének átvizsgálásakor nagy mennyiségű üres festékes és oldószeres dobozokat, flakonokat találtak. A gépjármű vezetője elmondta, hogy azokat lemezhulladékként kívánta értékesíteni, ám a fémdobozoknak sem az eredetét, sem a származását igazolni nem tudta, ezzel megsértette a fémkereskedelmi törvényt.

Második esetben a pénzügyőrök egy budapesti lakóház kertjében, és az ingatlan különféle tároló helyiségeiben nagy mennyiségű vegyes háztartási fémhulladékra bukkantak. Az ingatlan tulajdonosa elmondta, hogy azokat évek alatt gyűjtötte össze a rokonoktól, illetve a ház előtt megálló autókból adják be a régi hűtőket, tűzhelyeket és mosógépeket. Később azokat szétbontja, majd átválogatás után értékesíti egy fémkereskedőnek, mindezt engedély nélkül.

A pénzügyőrök a furgonban talált 620 kg, valamint a családi ház körül felhalmozott, 30 tonna, több mint 7 millió forint piaci értékű, fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot lefoglalták, és a fémkereskedelemi törvényben foglaltak megsértése miatt közigazgatási eljárást indítottak. Utóbbi esetben a várható bírság összege meghaladja a 21 millió forintot.

Általános esetben a hulladéktörvény alapján a lomizás lopásnak minősül, így ebben az esetben is a rendőrség vizsgálja a megtalált fémhulladék eredetét és annak lezárása után teszik meg a szükséges intézkedéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.