Érdemes tájékozódni a lehetőségekről

Adókedvezmény: akár 300 ezer forint is visszajár - nézze meg, mennyit kaphat!

A jogszabályok dzsungelében a ma.hu olvasóinak Ónodi Viktória perfekt mérlegképes könyvelő, pénzügyi tanácsadó segít eligazodni.

2014.12.15 11:00ma.hu

Magyarországon többfajta betegség típus után jár adókedvezmény, ilyen például a cukorbetegség, hallássérültség is. A támogatást őt évre visszamenőlegesen kérhetjük. Még nem késő beadni az adóbevallás módosítást a területileg illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, annak érdekében, hogy az első év ne vesszen el. A jogszabályok dzsungelében a ma.hu olvasóinak Ónodi Viktória perfekt mérlegképes könyvelő, pénzügyi tanácsadó segít eligazodni.

Ma.hu: Igaz, hogy több éve jár adókedvezmény bizonyos betegségben szenvedőknek, de sokan nem veszik igénybe, mert egyszerűen nem tudnak róla?

Ónodi Viktória: Igen, az adóbevallások készítése során, mindig rászoktunk kérdezni, hogy milyen adójóváírásokat kíván igénybe venni az adózó állampolgár. A szokásos kedvezmények mellett sokan nem ismerik ezt a lehetőséget. Sajnos legtöbbször a munkaadók sem hívják fel a figyelmet erre az adó jóváírási lehetőségre.

Ma.hu: Kik vehetik igénybe, és milyen összegről van szó?

Ónodi Viktória: A hatályos jogszabályok alapján a súlyosan fogyatékos embertársaink a minimálbér öt százalékának megfelelő összeget kaphatnak adókedvezményként. Ez jelenleg havonta 5075 forint, mely összeget jogszabályban is rögzítettek pontosan, és azt is, hogy kik vehetik igénybe. Igényelhetik például a süketek, végtaghiánnyal küzdő embereknek és a tartós cukorbetegek egy jelentős része is.

Ma.hu: Mire van szükség az igényléshez?

Ónodi Viktória: Természetesen az adókedvezmény igényléséhez orvosi igazolásra van szükség, ezt be is kell mutatni, nyújtani az adóhatóságnak. Kivételt képeznek azonban azok, akik rokkant nyugdíjasok, mert ők papír nélkül is megkapják. Ne feledjük, hogy a támogatást őt évre visszamenőlegesen kérhetjük, ezért fontos a betegségünk kezdetének dátuma.

Ma.hu: Ha megvan az orvosi papírunk, mi a teendőnk?

Ónodi Viktória: Önellenőrzést kell végezni. A 2008-as adóbevallást a 0853-as nyomtatványon, a 2009-es bevallást a 0953-as nyomtatványon, a 2010-es bevallást a 1053-as nyomtatványon, a 2011-es bevallást a 1153-as nyomtatványon, a 2012-es bevallást a 1253-as nyomtatványon, a 2013-as bevallást a 1353-as nyomtatványon lehet önellenőrizni.

Ma.hu: Mit javasol még?

Ónodi Viktória: Érdemes utánajárni a dolgoknak, mert ha időben cselekszünk akár közel 300 ezer forint is visszajárhat törvényesen. Ha még idén beadja az adózó állampolgár az önellenőrzést, januárban visszakapja a neki járó összeget. Fontosnak tartom, hogy az ismeretségi körünkben is szóljunk, nehogy a nehéz sorban élő honfitársaink közül bárki kimaradjon ebből a lehetőségből. Akinek segítségre van szüksége, írjon a szja14@gmail.com e-mail címre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.