Deadline

Figyelem! Közeledik az adófeltöltés határideje

A beszámolójukat a naptári év alapján készítő vállalkozásoknak december 20-i hatállyal kell az éves várható adó összegére kiegészíteniük a 2014-ben már megfizetett társasági- és iparűzésiadó-előlegeket, innovációs járulékot, valamint a reklámadót és a szektorokra jellemző különadókat.

2014.12.13 18:10MTI
Fotó: archív

A társaságiadó-előleget továbbra is azoknak a társaságoknak kell kiegészíteniük, feltölteniük, amelyeknek a tárgyévet megelőző adóévben az éves szinten számított nettó árbevételük meghaladta a 100 millió forintot. A társaságiadóelőleg-kiegészítés bevallását 2014-ben a 1401-es nyomtatványon kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A különböző adónemek bevallását az eltérő bevallási időszak miatt nem lehet összevonni.

Az iparűzésiadóelőleg-kiegészítésről az előző évhez hasonlóan 2014-ben is bevallást kell tenni az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon. A fővárosi önkormányzat részére a 2014-40. számú bevalláson kell teljesíteni a feltöltési kötelezettséget. A több önkormányzati telephellyel rendelkező vállalatoknak minden önkormányzat felé külön-külön eleget kell tenniük e bevallási, illetve esetleges befizetési kötelezettségüknek. Az iparűzési adófeltöltési kötelezettséggel továbbra is a társaságiadóelőleg–kiegészítésre kötelezett vállalatoknak kell számolniuk.

A médiaszolgáltatást nyújtó társaságokat a 2014. augusztus 15-én életbe lépett reklámadóról szóló törvény alapján feltöltési kötelezettség terheli ennél az adónemnél is, december 20-i határidővel. A médiaszolgáltatás igénybevevőinek a törvény szerinti bevallási kötelezettségen és a nyilatkozatok megfelelő beszerzésén kívül más teendőjük ebben az időszakban nincs.

Amennyiben a 2014. december 20-áig teljesített adóelőlegek, illetve a kiegészítő feltöltés együttes összege nem éri el az adóévi várható adó 90 százalékát, a vállalkozásnak a befizetett előleg és az adó 90 százalékának különbözete után 20 százalék mulasztási bírságot kell fizetnie már egynapos mulasztás esetén is - figyelmeztet a tanácsadó cég. Az adóhatóság azonban 2014. január 1-jétől a feltöltési kötelezettség nem teljesítésének vizsgálata során figyelmen kívül hagyja az árfolyam-különbözetből származó eltérést.

A vállalkozásoknak az adóév végén, szintén december 20-i határidővel a szektorokra jellemző különadó feltöltési kötelezettségük is keletkezik. Ezek közé tartozik többek között az energiaellátók jövedelemadója, a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások járadéka, a távközlési adó és a távhőadó.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.