Siker?

Varga: 2018-ig csökken a vállalkozások adóterhe

"Magyarország sikeres receptet adott arra, hogy miközben növekszik a gazdaság, az adósságállomány, a hiány szintje csökken, s e keretek megtartása a cél 2015-re is."

2014.12.12 16:37MTI

A kormány adópolitikájának fontos célkitűzése, hogy 2018-ig a vállalkozásokat terhelő adó egykulcsos legyen - közölte a nemzetgazdasági miniszter pénteken Debrecenben.

Ez az adókulcs 10 százalék közelében várható - tette hozzá Varga Mihály a Hajdú-bihari Napló, a térségi kereskedelmi és iparkamara, valamint a regionális adóhivatal TOP 100 gazdasági fórumán.

A tárca prognózisa szerint 2015-ben egész évre 2,5 százalék lesz a gazdasági növekedés, és a foglalkoztatás tovább bővül. Varga Mihály a gazdaságpolitika három fő céljának nevezte a munkahelyteremtést, a családok megerősítését és a gazdaságélénkítést.

A második és harmadik negyedéves növekedési adatokra utalva kijelentette: a magyar gazdaság jól láthatóan visszanyerte lendületét. Utalt arra, hogy miközben az európai piacok stagnálnak, a magyar export - köszönhetően a keleti nyitás politikájának is - 7 százalékkal növekedett az idén. Varga Mihály gazdasági fordulatként értékelte, hogy az elmúlt egymást követő három hónapban az államháztartás bevétele meghaladta a kiadást, s decemberben is erre számítanak.

Magyarország sikeres receptet adott arra, hogy miközben növekszik a gazdaság, az adósságállomány, a hiány szintje csökken, s e keretek megtartása a cél 2015-re is - jegyezte meg.

A nemzetgazdasági miniszter a kis- és középvállalkozások megerősítésére hívta fel a figyelmet, amelynek során elsődleges szempont a munkahelyteremtés és a hozzáadott érték növelése. Magyarország elemi gazdasági érdekének nevezte, hogy elérjük a Jean-Claude Juncker, európai bizottsági elnök nevével fémjelzett 300 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot, amelynek érdekében a kormány 50 programot juttatott el Brüsszelbe, elsősorban az energetika, a közlekedés-fejlesztés és az innováció terén.

Tóth Árpádné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi regionális adófőigazgató-helyettes elmondta: Hajdú-Bihar 100 legjelentősebb társas vállalkozása 2013-ban a foglalkoztatottak közel egynegyedének, azaz több mint 22 ezer embernek nyújtott munkalehetőséget. A kiemelt vállalkozások együttesen 455-tel növelték foglalkoztatottaik számát.

A 100 legjelentősebb társaság nettó árbevétele 1.484,6 milliárd forint volt, amellyel a megye teljes nettó árbevételének több mint 60 százalékát realizálták. A TOP 100 a megye exportjának 83 százalékát, míg a belföldi értékesítés 53 százalékát adta.

Hajdú-Biharban a kiemelt adónemek nettó bevétele 2013-ban 222,9 milliárd forint, amihez a 100 legnagyobb árbevételt elérő társas vállalkozás 30,1 százalékkal, összesen 67,1 milliárd forinttal járult hozzá - ismertette az adóhivatali vezető.

Papp László, Debrecen polgármestere örömmel nyugtázta, hogy a megyei TOP 100 listán lévő vállalkozások fele Debrecenhez kötődik, s 14,5 ezer ember talál munkát ezeknél a vállalkozásoknál. Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke a gazdaság szereplői és az önkormányzatok összefogását sürgette annak érdekében, hogy készek legyenek a megnyíló európai uniós források fogadására.

Fodor István, a Hajdú-bihari Naplót kiadó Russmedia Kft. ügyvezetője felidézte, hogy TOP kiadványukat 15 éve jelentették meg először. Egyre kevesebb a neve mellőzését kérő vállalkozás, a cégek egyre inkább nyíltan vállalják eredményeiket - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.