2013-as adózási eredmény

Dübörög a főváros: nőttek a jövedelmek

Az elmúlt évi személyijövedelemadó-bevallások adatai szerint összességében 32 milliárd forinttal csökkent a fővárosi és a Pest megyei magánszemélyek adóterhe, miközben összjövedelmük több mint 109 milliárd forinttal nőtt.

2014.12.08 08:57MTI
Fotó: archív

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának tájékoztatása szerint az egy főre jutó összevont jövedelmek területenkénti megoszlását vizsgálva a fővárosban a XII. kerületiek (Hegyvidék), Pest megyében pedig Telki lakosai kerestek a legjobban. A legkevesebb jövedelemmel a XV. kerületben (Rákospalota-Újpalota-Pestújhely) élők, valamint a tatárszentgyörgyiek rendelkeztek.

A topjövedelmek között a legnagyobb, 836 millió forint összegű bérjövedelmet egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozás fizette ki.

Százmillió forint feletti osztalékjövedelemmel összesen 237 magánszemély rendelkezett, a legnagyobb elérte a 3,7 milliárd forintot.

Az ingatlan értékesítésből származó topjövedelmet, 257 millió forintot, egy észak-budapesti magánszemély szerepeltette bevallásában.

Árfolyamnyereségből négy adózó jutott egymilliárd forint feletti jövedelemhez, a legnagyobb elérte a 2,7 milliárd forintot. A legmagasabb vállalkozói személyi jövedelemadót, 32,3 millió forintot egy ügyvéd számolta el.

Az elmúlt évről 1 millió 362 ezer - az egy évvel korábbihoz viszonyítva 48 ezerrel több - fővárosi és Pest megyei magánszemély nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást. A 2012-es adatot 109,4 milliárd forinttal meghaladó összjövedelem 3 376,3 milliárd forint volt, amelyet összesen 482,2 milliárd forint adófizetési kötelezettség terhelt.

Elsősorban az adóalapkiegészítés megszűntetésének következtében 32,3 milliárd forinttal volt kevesebb az adóterhelés, mint korábban.

Tovább nőtt a családi kedvezményt érvényesítők száma, a 307,3 ezer magánszemély együttesen 354,8 milliárd forinttal csökkentette adóalapját. Az egy főre jutó családi kedvezmény összege összesen 1 millió 155 ezer forint volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.