Miskolc környékén

Alumíniumtömbökkel csalták el a milliárdos áfát

A Miskolc környéki elkövetők olyan fiktív láncolatot működtettek, amelyben létező, de valós tevékenységet nem folytató szlovákiai és magyarországi székhelyű cégeket használtak.

2014.12.05 11:23MTI

Több mint másfél milliárd forint kárt okozott egy fémkereskedelemmel foglalkozó borsodi bűnszervezet, amelyre a napokban csapott le a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) - tájékoztatott a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

Kovács Dorina közölte: a társaság tagjai alumíniumtömböket szereztek be Szlovákiából és Csehországból úgy, hogy az áru után nem fizették meg az általános forgalmi adót.

A bűnszervezetre azonos időben, több mint negyven helyszínen száz pénzügyi nyomozó és pénzügyőr csapott le.

A Miskolc környéki elkövetők olyan fiktív láncolatot működtettek, amelyben létező, de valós tevékenységet nem folytató szlovákiai és magyarországi székhelyű cégeket használtak - ismertette a részleteket. A külföldről behozott alumíniumtömböket ténylegesen az elkövetők cégeinek telephelyén raktározták. Az árut ugyanakkor papíron a közbeiktatott szlovák és magyar cégeken keresztül átfutatták, pedig "az fizikálisan sosem volt a birtokukban" - tette hozzá.

Mivel az első magyarországi beszerzést végző cégnek kellene a külföldi behozatal után az áfát megfizetnie, és ezt a fiktív cégek nem tették meg, a költségvetésnek több mint másfél milliárd forint kárt okozott a bűnszervezet.

Tízmillió forint készpénzt, tizennégy nagy értékű autót és nyolc ingatlant vettek zár alá, valamint zárolták a bűnszervezethez köthető bankszámlákat is.

A pénzügyi nyomozók négy férfit és két nőt őrizetbe vettek, gyanúsítottként hallgatták ki őket bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat - ismertette a sajtóreferens.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.