Túladminisztrálás?

Szigorított családi kedvezmény: nehogy azt higgye, hogy csak úgy megkapja!

Megváltoztak a családi kedvezmény érvényesítésének feltételei, nézze meg, hogy sorba kell-e állnia a NAV-nál!

2014.11.27 20:08ma.hu

Eddig a családi kedvezmény érvényesítéshez írásbeli nyilatkozatot kellett tenni a a jogosultságról, (magzat esetében a várandósságról) úgy, hogy fel kellett tüntetni - a magzat kivételével - minden eltartott (kedvezményezett eltartott) természetes személyazonosító adatait, lakcímét, továbbá azt, hogy e személyek - ideértve a magzatot is - az adóév mely hónapjaiban minősültek eltartottnak, kedvezményezett eltartottnak. Ha éppenséggel volt adóazonosító jelük, akkor persze be lehetett írni azt is. Ez azonban megváltozott.

Mégpedig így:

48§„(3) A magánszemély családi kedvezmény érvényesítésére, súlyosan fogyatékos állapotra vonatkozó nyilatkozatot az adóelőleget megállapító munkáltató, a magánszemély részére az összevont adólapba tartozó rendszeres bevételt (különösen havi, heti bért, munkadíjat, tiszteletdíjat , személyes közreműködés ellenértékét, egyéb juttatást) juttató kifizető számára adhat. Ha a családi kedvezményre ugyanazon kedvezményezett eltartott után több magánszemély jogosult, akkor a jogosultak a nyilatkozatot — a változás bejelentésének kötelezettsége mellett — közösen teszik meg.

A családi kedvezmény közös igénybevétele esetén a jogosultakat jogosultsági hónaponként együttesen megillető családi kedvezményt az adóelőleget megállapító munkáltató, a rendszeres bevételt juttató kifizető — az összeg vagy a kedvezményezett eltartottak megosztásával — a nyilatkozat szerint veszi figyelembe. A családi kedvezményre vonatkozó adóelőleg-nyilatkozat legalább a következő adatokat tartalmazza:

a) a nyilatkozó magánszemély(ek) nevét és adóazonosító jelét;

b) minden eltartott (kedvezményezett eltartott) nevét és adóazonosító jelét, magzat (ikermagzat ) esetében a várandósság tényére vonatkozó kijelentést;

c) a nyilatkozó magánszemély(ek) adóelőleget megállapító munkáltatójának, rendszeres bevételt juttató kifizetőjének nevét (elnevezését) és adószámát, valamint a nyilatkozatban foglaltak tudomásulvételét igazoló kijelentését, míg e munkáltató, kifizető hiányában az erre vonatkozó kijelentést.”

Most akkor csak kártyája nincs a gyereknek, de jele van?

Mivel a 2008. december 8-a után született gyermekek esetében automatikusan elkészül és kiküldésre kerül az adókártya, így ezen dátum előtt születetteknek kell igényelniük adókártyát. A 2006. január 1-je után születetteknek a hatóság generált adóazonosítót, csak nem küldte ki, míg a 2005. december 31-éig születetteteknek meg még csak nem is generáltak.

Tehát akik 2008. december 8-a előtt születtek és még nem rendelkeznek adóazonosító jellel, illetve adókártyával, azok a 'T34-es nyomtatványon igényelhetik meg.

Ne menjen haza, ha le akarják rázni!

A ’T34-es nyomtatvány mellé csatolandó dokumentumok az igénylés során:

-  14 év alatti gyermek részére történő igénylés esetén csak a gyorsabb ügyintézés elősegítése érdekében kell születési anyakönyvi kivonat illetve szükség lesz még a lakcímigazoló lapra/kártyára is.

- 14 év feletti gyermek részére történő igénylés esetén a személyazonosításra alkalmas igazolvány és a lakcímkártya szükséges

Meghatalmazás pedig csak akkor kell, ha nem az igénylő vagy törvényes képviselő (pl.: szülő) jár el!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.