Minden komment nélkül

"Hiteltelen az amerikai dokumentum" - állítja a NAV

"Üres", mindössze egy csatolmányt tartalmazó email ékezett szerkesztőségünkbe a NAV központi email-címéről. Senki sem írta alá a sajtóközleményt, ami sokat mond azzal kapcsolatban, amit tartalmaz.

2014.11.14 13:51ma.hu

A beutazási tiltás indoklásaként nem tényekre, hanem híresztelésekre és vélelmekre alapozott dokumentumot juttatott el az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz - áll a NAV pénteken kiadott sajtóközleményében. Mint írták, "az állítólagos korrupció alátámasztására felszínes, hiányos, több helyen téves információkkal szolgál az amerikaiak összefoglalója."

A fentieket az adóhatóság az alábbiakkal magyarázza:
•    A dohány és cigaretta kiskereskedelmét érintő koncessziós pályázatok elbírálása nem a NAV feladata. A NAV idén csaknem 4 milliárd értékű illegális dohánytermék piacra kerülését akadályozta meg.
•    A láncolatos áfacsalásokat illetően az amerikai cégek bejelentései alapján a 2011-ben megkezdett nyomozás eredményeként a NAV pénzügyi nyomozói lebuktatták azt a bűnszervezetet, amely több mint 2 milliárd forint áfát csalt el, az ügyben jelenleg 14 gyanúsított van. A NAV több társaságnál is több százmillió forint adókülönbözetet tárt fel ellenőrzéseivel és a bűntető eljárásokban.
•    Horváth András vádaskodása nyomán hónapok óta nyomoz a rendőrség. Mint korábban kiderült, erről az USA nagykövetsége ideiglenes ügyvivőjének nem volt tudomása.
•    A NAV tavaly 564 milliárd, idén eddig 547 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel, a nyomozók 2013-ban és 2014-ben eddig összesen mintegy 160 milliárd forint értékű költségvetési csalásra derítettek fényt, miközben a NAV bevételi adatai évről évre emelkednek. 2013-ban 10 billió 723 milliárd forintot biztosított a költségvetésnek és az idei bevétel már most 8,3 százalékkal több a tavalyinál.
•    Az adóhivatal átszervezésének szigorúan szakmai indokai voltak. A Kiemelt Ügyek Igazgatóságának megszűnése után a NAV-nál többszörösére nőtt a láncolatos ügyletek körében feltárt nettó adókülönbözet.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.