Mérsékelt döntés

Adókat emelnek Kaposváron

Mérsékelt adóemelésekről döntött a kaposvári közgyűlés a csütörtöki ülésén. Az építményadó, a telekadó és a magánszemélyek kommunális adójának csekély mértékű emelésére tett javaslatot a város címzetes főjegyzője.

2014.11.13 15:34MTI

A napirend előterjesztőjeként Kéki Zoltán szóbeli kiegészítésében hangsúlyozta: Kaposváron az országos átlaghoz viszonyítva a lakossági adóterhek viszonylag mérsékeltek, Kaposvár az utolsó helyek egyikét foglalja el egy közelmúltban készült, a megyei jogú városok helyi adóztatásáról készített felmérést szerint.

A jövő évi adók esetében sem lesz lényeges változás, csak némi korrekció - mondta, az adónövekedés mértékét azzal érzékeltetve, hogy az éves szinten "egy doboz cigaretta vagy fél korsó sör árának megfelelő".

A közgyűlés döntése alapján az általános építmény- és a telekadó mértéke jövőre sem haladja meg a törvény szerinti maximálisan megállapítható adó 50 százalékát, a kommunális adó pedig kivethető legnagyobb összeg 22 százaléka.

Az építmény- és a telekadó általános mértéke jövőre sem változik. Előbbi esetében marad a négyzetméterenkénti 835 forint, míg a belváros három körzetében 260, az azon kívül eső területeken 155 forint lesz a négyzetméterenkénti telekadó.

A kereskedelmi célra hasznosított épületek 300 négyzetmétert meghaladó hasznos alapterületű része után az építményadó négyzetméterenként 1720 forintról 1852 forintra emelkedik, ami az adómaximum 99,99 százaléka. Teremgarázsok után a jelenlegi 330 forintról 350 forintra nő az adó négyzetméterenként, ami az adómaximum 18,89 százaléka. A kereskedelmi, továbbá biztosítási, távközlési tevékenység és üzemanyagtöltő állomás célját szolgáló telek esetében az adó 310 forintról 336 forintra emelkedik, ami az adómaximum 99,97 százaléka.

A kommunális adó lakásonként 5950 forintról 6500 forintra, míg garázsok, hétvégi házak esetében 5750 forintról 6300 forintra emelkedik, és az előterjesztés szerint "még mindig jelentősen elmarad" a jövő évi 28 624 forint törvényi adómaximumtól, annak 22 százaléka.

Az idegenforgalmi adó vendégéjszakánkénti 400 forint marad, továbbá az iparűzési adó mértéke is a korábbihoz hasonlóan a törvényi maximum, azaz 2 százalék lesz, miként Kecskemét kivételével valamennyi megyei jogú városban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.